”Gästis” flyttar in i hotellet

Roligt med nytt. Marina Eskolin och Nina Mickelsson är ivriga över att komma i gång med Restaurang Malmen. Foto: Mikael Heinrichs.
Roligt med nytt. Marina Eskolin och Nina Mickelsson är ivriga över att komma i gång med Restaurang Malmen. Foto: Mikael Heinrichs.
Efter nästan ett år slår Restaurang Malmen i anslutning till hotellet igen upp sina dörrar. Dans en gång i månaden och ett kvälls- och söndagsöppet café finns i planerna.
Det är nuvarande gästhamnsföretagarna Marina Eskolin och Nina Mickelsson som tar över och flyttar sitt lunch- samt à la cartekoncept till hotellfastigheten. Diskussioner med hotelloperatören Strandbo Group har förts sedan våren.
– För tillfället går arbetet med att piffa upp restaurangen på högvarv, det är trots allt en hel del som skall fixas till och städas då lokalen stått oanvänd sedan oktober i fjol, konstaterar Nina Mickelsson.
Golv slipas, gardiner byts ut och ytor rengörs för fulla muggar. Inga större ingrepp behövs och det har rätt långt varit hemmatrupperna som hjälpt till med det nödvändiga fixandet.
Konceptet med buffetlunch med två olika varmrätter och à la carteservering efter lunchdags kommer att fortsätta i den nya lokalen precis som tidigare i gästhamnen. Men några nyheter är också på gång.
– Vad vi har erfarit finns det en efterfrågan på ett café framför allt kvällstid och på söndagar, det hoppas vi kunna svara på med en cafeteria, säger Marina Eskolin.
Lördagsdans ungefär en gång i månaden är en annan nyhet man vill införa.
– Utöver det funderar vi på att i mån av möjlighet ordna någon form av program på onsdagar. Det gäller att pröva sig fram och helt enkelt se vad som går hem, säger Mickelsson.
Idéer har duon massor av, men man välkomnar också förslag och synpunkter från kunderna.
Från och med den 24 augusti är det de nya hyresgästerna som sköter frukostserveringen på hotellet medan receptionsservicen samt lunch- och matserveringen börjar den 7 september.
Restaurang Malmen kommer att vara öppen året om i de nya företagarnas regi. Avtalet mellan Strandbo och Eskolins bolag är fortgående med en normal uppsägningstid på sex månader. Hotell- och konferensverksamheten i huset fortsätter däremot helt och hållet i Strandbos regi med allt vad det innebär.
Nysatsningen kan också innebära en liten sysselsättande effekt.
– Vi har en kockanställning på gång och söker några till. Omkring fem arbetstillfällen som servitörer och kökshjälp kan det tänkas bli aktuellt med, säger Mickelsson som själv tagit tjänstledigt för att vara med om att starta upp den nya verksamheten.
Hur gästhamnens framtid ser ut efter den sista september då staden sagt upp Eskolins arrendeavtal är ännu oklart.
Från stadens sida konstaterar näringslivschef Tomas Eklund att villkoren först måste behandlas av stadsstyrelsen och efter det kommer verksamheten i gästhamnen att konkurrensutsättas.
– Om allt går väl sker det i september. Vi har haft mycket på gång gällande gästhamnarna i olika delar av staden och tagit oss an dem i tur och ordning. Nagu står i turen som följande, där finns en del förbättringsarbeten som måste göras, bland annat måste strandkanten förstärkas. Staten kommer dessutom att förnya förbindelsebåtsbryggan där, säger Eklund.
Eskolin driver för tillfället via sitt bolag Sjörövarnästet Ab också lunchserveringen i ishallen i S:t Karins. Det hyresavtalet löper ut i slutet av året och Eskolin kommer inte att förlänga det.
– Jag kommer att söka gästhamnen då den konkurrensutsätts av staden. Om vi får fortsätta kommer konceptet där att ändras från matställe mot cafeteriahållet, konstaterar Eskolin som haft hand om gästhamnsverksamheten i Pargas i 20 års tid.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@fabsy.fi