Ge mig kärlek!

Mikael Heinrichs.
Mikael Heinrichs.
Vilket utmärkt svepskäl för en semigamyl som mig själv att – igen en gång – sjunka ner i den mysiga nostalgivågens famn. Jag råkar nämligen av en slump gå till biblioteket i helt andra ärenden, men direkt då jag tågar in fäster mina näthinnor vid ett stand som jag först nästan går rakt in i.
Ett urval LP-skivor som getts ut av legendariska skivbolaget Love Records, verksamma mellan 1966 och 1979, står nämligen där, rakt framför näsan på mig. Samtidigt får jag veta att filmen ”Anna mulle Lovee” går på Bio Sydväst i Pargas både på fredag och på söndag.
Skivbolaget som snabbt kultförklarades bildades av tre kompisar, redaktören Atte Blom, kompositören Otto Donner och trummisen Christian Schwindt. De hade bland andra artister som Hurriganes, Dave “Isokynä” Lindholm, Juice Leskinen, Rauli ”Badding” Somerjoki, Jim Pembroke och M. A. Numminen i sitt stall. Bland de mer udda LP-skivorna som bolaget släppt kan nämnas samlingsplattan Åländsk folkmusik av Ålands spelmansgille, Föglö spelmanslag och Kökar spelmanslag.
Sammanlagt hann bolaget ge ut 384 LP-skivor – och de hårdaste samlarna och mest inbitna fansen lär konstigt nog sukta efter till exempel just den här udda klenoden. Hur pass väl låtarna ”Gammal bröllopsmarsch från Saltvik” och ”Hambo-polska från Rebböle” sedan tilltalar dem är en helt annan sak.
Det roliga är att skivgiganten Universal Records som nuförtiden äger Love Records upphovsrätter medverkar i filmprojektet som garanterat sänder kalla kårar längs ryggraden åt dem som var med då det begav sig.
I huvudrollerna ses Jarkko Niemi, Riku Nieminen, Tomi Alatalo, Pirkka-Pekka Petelius och Alina Tomnikov. Aleksi Mäkelä står för regin. Recensionerna har varit aningen blandade och framför allt har filmen kritiserats en del för att den kanske inte öppnar sig för den oinvigde tillräckligt bra. Men kan man ens nånting litet om finländsk musikhistoria är den garanterat värd att se.
Väntar med spänning på uppföljaren om Johanna Kustannus med både 22 Pistepirkko, Hanoi Rocks och många andra legender. Hoppas den också blir av.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi