Inklusion och delaktighet viktigt då Pargasbon Mariella Kronström planerade konstverket till Axxells nya utrymmen som tas i bruk i höst.
Pargasbon Mariella Kronström jobbar till vardags som lärare (gemensamma examensdelarna) vid Axxell i Åboland, men är som bäst studieledig. Hon studerar kulturell välfärd vid Åbo yrkeshögskola och som en del av sitt examensarbete har hon tillsammans med första och andra årets ungdomsstuderande vid Axxell i Pargas skapat ett gemensamt konstverk till det nya skolhuset vid Brava lärcenter som är inflyttningsklart i höst. I projektet deltog nästan 100 studerande och i torsdags var det vernissage.
Kronström ville inkludera ungdomar
– Jag visste att jag ville göra mitt examensarbete med målgruppen ungdomar, det ordnas många program för barn och seniorer, men sällan för ungdomar.
Kronström gjorde slag i saken och kontaktade Joakim von Bergmann som är vd för Kustregionens utbildningsfastigheter och som ansvarar för Axxells nybygge vid Brava lärcenter. Han ställde sig genast positivt till Kronströms förslag om att bidra med samhällskonst till skolväggarna.
– Jag förde fram att vi måste komma ihåg konsten i vårt nya skolhus, förklarar Kronström.
Tillsammans med von Bergmann såg de ut en lämplig skolvägg där det var högt till tak och Kronström kunde påbörja projektet.
– Jag ville inkludera så många som möjligt och med låg tröskel.
Ungdomarna var genast med på noterna och Kronström ordnade verkstäder där studerande från bygg-, el-, kosmetolog-, kock- och Huxlinjen deltog. Hux-utbildningen är avsedd för personer som saknar examen på andra stadiet och som av olika orsaker har behov av handledande utbildning. Sammanlagt jobbade nio olika grupper med konstverket. Kronström förklarar att ju mindre hon blandade sig i projektet, desto bättre gick det.
– Det enda jag bestämde var att konstverket skulle bestå av målade träribbor.
Konstverket heter “Ninty-steps”
Konstverket som fick namnet ”Ninty-steps” består av 89 träribbor – inte 90. Den sista, osynliga ribban nummer 90, symboliserar steget ut i arbetslivet. Eleverna har målat träribborna i två omgångar och själva blandat färgen till dem utgående från grundfärgerna blått, gult och rött. Målarfärgen har sponsrats av det lokala företaget Virtasen Maalitehdas och penslarna av den lokala järnhandeln Praktia. Vid verket kommer det att finnas en namnskylt med en QR-kod, där man hittar en video över hela arbetsprocessen. Utöver nio arbetsgrupper, har en mindre arbetsgrupp bestående av 6 studerande jobbat med att ta fram fyra olika versioner av konstverket, utav vilka man utsåg två alternativ till den slutliga omröstningen. Konstverket ”Ninty-steps” fick över 60 procent av rösterna.
– Med hjälp av tändstickor och färgpennor byggde man ihop olika alternativ för konstverket, berättar Kronström.
Nosipho Bahne (17) och Adeléne Winqvist (18) är båda andra årets studerande vid Axxell och har ingått i den mindre arbetsgruppen. Nosipho pekar på sin rosa träribba med hjärtan på som finns nästan högst uppe på konstverket.
– Det känns hemtrevligt att börja här i höst då vi har det gemensamma konstverket här.
Nosipho studerar till kock. Adeléne i sin tur valde att måla sin träribba med orange färg för att känna igen den bra. Hon studerar till kosmetolog.
– Det var ett roligt projekt och första gången vi har fått göra något liknande.
Då man hade det vinnande förslaget klart, påbörjades arbete med att bygga ihop konstverket. Tillsammans med första årets byggstuderande och med hjälp av byggläraren Kasper Sundholm byggde Kronström ihop konstverket av fem delar som alla är fastskruvade på separata skivor.
– Det har gått år många skruvar till det här projektet, säger Kronström och skrattar.
I höst blir Kronström klar med sina studier vid Åbo yrkeshögskola. Hon är tacksam över att så många varit hjälpsamma och delaktiga i konstverket.
– Jag har haft roligt och lärt mig mycket. Jag är också tacksam över alla som involverat sig i projektet.
Malin Johansson
Kommentarer