Gestranius lär sig VAR-domararbete

Mattias Gestranius på Pajbacka i Pargas tidigare i sommar. Arkivfoto: Fredrik Häggman

Landets främsta manliga fotbollsdomare, Pargasbon Mattias Gestranius, har tillbringat början av veckan på utbildning i Madrid.

Det handlar om videodomarsystemet VAR som blev bekant för den breda allmänheten i och med sommarens VM-slutspel i Ryssland.

– Från Europa deltar 17 domare som saknar VAR-erfarenhet i den här utbildningen, berättar Gestranius.

Trestegsraket

Utbildningen sker i tre etapper. För ett par veckor sedan tillbringade Gestranius fyra dagar i holländska Utrecht och i mitten av november blir det ett tredje utbildningstillfälle, där också två assisterande domare från Finland deltar.

– Meningen med kursen är att utbilda domare så att de kan döma matcher där VAR är i bruk. Jag ska alltså inte bli videodomare själv, utgår Gestranius från.

Utbildningen görs med hjälp av en simulator där man går igenom olika situationer och försöker lösa problemen. Varje domare tillbringar också kortare stunder på planen.

VAR – Video Assistant Referee

  • Ett system avsett att hjälpa huvuddomaren i fotboll med videogranskning av svårbedömda situationer.
  • Används redan nu bl.a. i Bundesliga och Serie A.
  • Blev känt för den breda allmänheten i samband med VM-slutspelet i Ryssland i somras.
  • Enligt FIFA:s regler kan systemet användas i samband med mål (om bollen var inne och om ojusthet, offside eller liknande förekom), straffar (videodomaren kan själv meddela huvuddomaren om straffsituationer denne missat), direkta röda kort samt för att säkerställa att ett gult eller rött kort ges åt rätt spelare.

Champions League nästa?

För tillfället används VAR vid stora mästerskap, några nationella serier samt i Champions League. Till Europaligan, där Gestranius för tillfället dömer, kommer VAR om två år.

– Sannolikt betyder det här att jag inom den närmaste framtiden också får chansen att döma i Champions League, funderar Gestranius.

Senast en finländsk manlig domare dömde i Champions League var under 1990-talet, då Ilkka Koho fick ett par matcher under bältet.

Lina Lehtovaara har dömt sammanlagt åtta matcher som huvuddomare i damernas Champions League sedan säsongen 2012-13, senast i går matchen mellan Fiorentina och Chelsea.

Gestranius följande domaruppdrag i Europaligan är nästa vecka i Prag.

Timo Järvenpää
timo.jarvenpaa@parnet.fi
översättning Mikael Heinrichs