Glassbåten – en charmig glasskiosk längs Skärgårdsvägen

Glassbåten. Så här ser det ut då man svänger in från cykelvägen till kiosken. Det finns även ett litet bord att avnjuta glassen vid. Bild: Linn Turkki

På den branta backen precis innan Airistos vägskäl längs med Skärgårdsvägen, kan man hitta en glasskiosk vid namn Glassbåten.

Det är 13-åriga Erik Edgren och hans pappa Johan Werkelin som håller i trådarna i Glassbåten. Det hela började på våren 2022 då Erik ville ha ett sommarjobb. Då föreslog Johan att han skulle sälja saft längs cykelvägen. I början var kiosken bara ett bord vid vägen, men nu har man utvecklat det med den fina roddbåten.

Johan berättar att han hämtat roddbåten från Nokia med släpvagn.

– Den fungerade inte så bra som båt längre, berättar han och pekar på en liten spricka där solen lyser genom brädorna.

Namnet blev ganska uppenbart då båten kom. Dessutom är ju glassbåtar en sort av glass.

Cykelsäsongen har inte riktigt ännu kommit i gång, men det har redan hunnit vara kunder från flera olika länder till kiosken.

Erik vid kiosken. Bild: Linn Turkki

– Här har varit tyskar, italienare och britter, berättar Erik.

Även finländare brukar dyka upp vid kiosken, och grannarna har blivit stamkunder.

I Glassbåtens sortiment finns hemgjord flädersaft, mjukglass, té och kaffe. På mjukglassen kan man lägga rabarber- eller rosenkvistsås, som undertecknad kan rekommendera varmt. Man kan betala för sina tilltugg med både kontanter, kort och Mobilepay.

Glassbåten håller öppet varje dag kl 10–18, förutom då det regnar. Den kommer att vara öppen till början på augusti. Det är svårt att komma fram med bil, men med cykel eller till fots går det galant.

Linn Turkki

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*