Gränslöst lördagsevenemang för alla

Utan gränser. Det är nyckelorden bakom engagemanget som Patrik Hagman (t.v.), Alexandra Granberg, Marketta Rauramo, Henrik Grönroos och Stella Tiisala står för. Foto: Mikael Heinrichs.
Utan gränser. Det är nyckelorden bakom engagemanget som Patrik Hagman (t.v.), Alexandra Granberg, Marketta Rauramo, Henrik Grönroos och Stella Tiisala står för. Foto: Mikael Heinrichs.
På lördag blir det ett mångsidigt evenemang med Brankis som skådeplats. Pyssel, workshops, intervjuer, mat och musik står på agendan – utan gränser.
Det är folkrörelsen Skärgård utan gränser som arrangerar evenemanget som inleds med en parad från Sarlinska skolan till Brankis cirka klockan 12 och fortsätter ända fram till omkring 23-tiden på kvällen.
Folkrörelsen föddes i efterdyningarna av julhelgens händelser, då någon försökte tända eld på Norrgårdsfastigheten och jobbar för ett Pargas som motsvarare deras uppfattning av hur skärgårdsstaden borde uppfattas.
Lördagens evenemang är en storsatsning som över hundra frivilliga hjälpt till med att ordna. Många kända artister tillsammans med lokala förmågor ställer upp – frivilligt. På musikfronten är antagligen skivaktuella och kritikerrosade Åbobandet Swaying Wires (länk till Spotify) det största dragplåstret.
– Styrkan med att ha ett så pass stort gäng bakom arrangemangen är att nån alltid kan hjälpa till med nånting som behövs, som till exempel med att bygga en dörr eller ett fönster, säger Alexandra Granberg från arrangörshåll.
– Vi har lagt ner mycket arbete på att översätta material och få med folk med olika bakgrunder. Som namnet på folkrörelsen säger har vi inga gränser, säger en annan av folkrörelsens bakgrundsfigurer Patrik Hagman.
Då man ser till både artistlistan och mängden olika program (se faktarutan) som arrangörerna lyckats sy ihop under mindre än en månad är det verkligen imponerande.
Alla band och artister ställer upp utan ersättning. Det enda som erbjudits är resekostnader, men vissa har avböjt också det.
Arrangörerna ser det som viktigt att de har ett brett stöd, inte bara praktiskt och ekonomiskt, utan också mentalt.
Att delta i folkrörelsens möten är fritt för vem som helst medan det praktiska arbetet inom olika områden sedan sköts i olika arbetsgrupper. Man bidrar med det man kan och vill.
– Redan under den allra första träffen var det roligt att märka hur olika motiveringar folk hade till varför de ville vara med, hur olika bakgrund men ändå enade i den här saken, påpekar Henrik Grönroos.
– Vi är så många som deltagit i planeringen. Vi har arbetat på ett oerhört effektivt sätt och alla har själva fått förverkliga sina egna idéer utan att delegera dem vidare, säger Hagman.
– Jag tror också att den bakomliggande tanken bidrar till ett ökat engagemang. Många Pargasbor vill verkligen visa att de står för ett öppet och inkluderande samhälle, säger Marketta Rauramo.
Tillställningen inleds med en parad från Sarlinska skolan till Brankis efter Arne Alligators spelning i skolans gymnastiksal.
– Det är säkert på sin plats att poängtera att paraden är en glad och positiv parad, ingen skrikig tillställning eller demonstration. Vi hoppas förstås att barnfamiljer deltar. Folk kan känna sig trygga även om det skulle dyka upp personer som vill störa, polisen är införstådd och på plats, säger Hagman och tillägger att poängen inte är att skärpa motsättningar, utan att främja öppenhet.
I Brankis mellan klockan 12 och 14 blir det bland annat dockteater, pyssel, ponnyridning, sagoläsning och tillverkning av plojknappar samt en hel del annat program först och främst riktat till barn och familjer. Allt program för barnen är gratis och dessutom finns det möjlighet att äta lunch till självkostnadspris, vilket scoutkåren S:t Simons sjöfarare har hand om. Det blir soppa och bröd, korv och våfflor.
Röda Korset och andra har också infodiskar och en frågekiosk på plats där fundersamma kan ställa frågor till folk som kan svara på dem.
– Det är klart att det uppstår en hel del frågor då det kommer att flytta många nya människor till Pargas. Det ska gå att ställa de här frågorna utan att man blir stämplad som det ena eller det andra, säger Hagman.
Från klockan 16 framåt ordnar de syriska kvotflyktingarna som bott i Pargas i ungefär ett års tid med mat till självkostnadspris.
Eftermiddagen är främst riktad till vuxna med musik varvat med intervjuer och ståuppkomik senare på kvällen. Bland annat kommer olika nyfinländare att intervjuas.
–Föreningen Parku kommer att bidra med en installation som heter ”Kotona ollaan” (ung. Vi är hemma) som består av en hylla, två stolar och ett bord som symboliserar ett tryggt och gott hem. Från och med klockan 15 kan man bidra till installationen med att tända ett ljus och vi hoppas ha en maffig installation då det börjar skymma, säger Stella Tiisala från föreningen.
Hon poängterar att installationens tematik är viktig för föreningen, vars medlemmar till en stor del består av människor som flyttat till Pargas från andra orter.
Utrymmet i Brankis är begränsat, vilket betyder att arrangörerna inte kan garantera att man kommer in till exempel klockan 21 trots att man köpt biljett fyratiden. Folk kommer och går och det är också meningen.
För den som kommer ihåg torde det konceptet påminna rätt långt om Wintergalans inträdesarrangemang.
Säkerheten är en aspekt som arrangörerna funderat mycket på.
– Vi tar den biten på allvar, trots att vi inte tror att det kommer att bli problem. Vi har valt att satsa på professionella säkerhetsvakter i stället för talkokrafter. Dessutom finns det frivilliga som ställer upp och tar diskussionen om det skapas dålig stämning. Inträdet under kvällspasset har först och främst den funktionen att vi vill försäkra oss om att de som kommer dit faktiskt vill delta, säger Hagman.
– Vi är inte emot någon, men för väldigt mycket, säger Grönroos.
– Vår målsättning är att Skärgård utan gränser fortsätter också efter det här evenemanget. Engagemanget är stort och det finns många idéer kring hur vi skall fortsätta, påpekar Granberg.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi


 

Skärgård utan gränser-evenemanget 6.2

  • Inleds med parad från Sarlinska skolan efter Arne Alligator & Djungeltrummans spelning.
  • Programmet äger rum i Brankis mellan kl. 12–14 (fritt inträde) och kl. 16–ca 23 (en symbolisk inträdesavgift, barn under 12 och asylsökande gratis).
  • Det första passet är riktat till barnfamiljer med bl.a. ansiktsmålning, ponnyridning, pyssel, dockteater och möjligheten att äta lunch till självkostnadspris.
  • Det andra passet riktar sig i första hand till ungdomar och vuxna med musik, intervjuer och standup. Dessutom finns det infopunkter där man kan få svar på sina frågor.
  • Artister: Cold Case, Jussu Pöyhönen, The Vintage, Dimma, Strychnine, Robin Reuter, Karma Bucket, Another Wasted Night, Swaying Wires samt komikerna Mikko Vaismaa på finska och David Fagerudd på svenska.
  • Konferencierer: Apan Anders, Henrik Grönroos, Simon Karlsson.