Han vill inspirera ungdomar inom mat

Sås på gång. Rebecca Sundholm lagar rödvinssås till biffen. Rödvinet, som Nick Wennström håller i, var alkoholfritt. Foto: Leena Lehtonen.
Sås på gång. Rebecca Sundholm lagar rödvinssås till biffen. Rödvinet, som Nick Wennström håller i, var alkoholfritt. Foto: Leena Lehtonen.
Nick Wennström jobbar med mat på många sätt. Han är köttmästare i K-Citymarket Kuppis i Åbo. Han har jobbat med flera av våra kändiskockar och gjort mat i kulisserna bland annat i tv-programmen Mitä tänään syötäisiiin och Saaristoruokaa. Han har medverkat i matreklam, vintidningar och produktbilder.
– Jag är inte kock till min utbildning utan matmästare. Jag har lärt mig mycket av min pappa som var utbildad kock även om han inte jobbade med det. Jag har gått Atrias Hundra unga kockar-utbildning med lärare som Aki Wahlman, Jyrki Sukula, Tomi Björck och Alex Nurmi.
– Med Alex och Harri Syrjänen har jag jobbat i matprogram på tv.
Nick Wennström som har sina rötter i Kimito, hade Linda Karrento-Gers som lärare. Nu är hon lärare i huslig ekonomi vid Sarlinska skolan och bjöd in sin före detta elev att besöka skolan och laga mat med eleverna.
Förra veckans onsdag samlades ett tjugotal nior som har huslig ekonomi som tillvalsämne och fick laga mat av högklassiga och rent av lyxiga råvaror. Huvudrätten var en biff till vilken serverades batat- och jordärtskockspuré, sallad och rödvinssås. Efterrätten, en cheesecake, dekorerades med smält choklad i olika former, jordgubbar och riktiga, ätbara blommor. Som strössel används vitchoklad som har varit cirka 20 minuter i 150 graders ugnsvärme.
Biffen var inte vilken köttbit som helst utan yttre filé av Black Angus från Australien.
– Man ska ta ut köttet i rumstemperatur i god tid. Köttets inre temperatur bör vara minst plus tio grader, annars är det för kallt.
Den här biffen behöver inte andra kryddor än svartpeppar och jodfritt salt. Till stekningen kan man använda en blandning av smör och olja eller vanlig olivolja om man vill. Man kan lägga en kvist rosmanin och en lätt krossad vitlöksklyfta i stekpannan.
Stektiden beror på biffens storlek och man kan pröva sig fram, känna på köttet med fingrarna.
– Det finns olika åsikter om när man ska vända biffen. Till exempel brittiske Heston Blumenthal säger att man bör vända den var femtonde sekund.
Nick Wennström betonar att stekpannan bör vara verkligen het. En bra kniv och en bra stekpanna är lönsamma investeringar.
Efter stekningen ska biffen få vila, för annars rinner köttsaften ut.
I det ena klassrummet för huslig ekonomi håller Daniel Helander och Isac Leandersson på att skala batat för purén. I kastrullen tillsätts ingefära och kanelstänger.
Varför har ni valt huslig ekonomi?
– Det hör till allmänbildning att kunna laga mat.
– För att få mat.
I det andra klassrummet skalar bland annat Jenny Fagerholm jordärtskockor som kokas i en blandning av grädde och mjölk. Rebecca Sundblom gör en rödvinssås. Den består av en bas, lite vin, lite socker och timjan. Såsen reduceras och timjankvisten tas bort innan servering.
Dagens efterrätt är vackert dekorerad cheesecake. Nick Wennström visar en restaurangversion där ostkakan trillar ur en burk på tallriken.
Efterrätt. Cheesecake med jordgubbar, choklad och ätbara blommor. Foto: Leena Lehtonen.
Efterrätt. Cheesecake med jordgubbar, choklad och ätbara blommor. Foto: Leena Lehtonen.
– När jag gick i högstadiet, skulle det ha varit fint att ha en kock som gästande lärare. Så jag tänkte att varför inte göra det nu när jag kan, säger Wennström.
Han har besökt sin gamla skola i Kimito och nu när Linda Karrento-Gers frågade, tackade han genast ja till att besöka Pargasskolan.
Nick Wennström berättar att han tar fram recept för kunderna och att nuförtiden frågar de rätt så mycket hur man tillreder olika rätter.
– Jag försöker hitta på nya saker, kollar recept på internet och använder egna recept.
Leena Lehtonen
040 563 8717/leena.lehtonen@aumedia.fi

1 Kommentar

  1. Jag och din farfar Pelle var ofta tillsammans,
    Nu har lillgrabben Bo-Göran och jag tagit upp kontakten.
    Lasse

Kommentarerna är stängda.