Handbollsflickor med i välgörenhetskalender

Övervakar. Marjaana Rekikoski (t.h.) håller i trådarna för fotosessionen. Foto: Mikael Heinrichs
Kalenderns vinst går oavkortad till hematologiska avdelningen och polikliniken för barn och unga vid ÅUCS.
Piffens handbollsflickor D05 inledde sitt träningspass för ett par veckor sedan på ett aningen annorlunda sätt än de brukar. De skulle nämligen fotas för en välgörenhetskalender som Marjaana Rekikoski förverkligar. Med projektet samlar man in pengar till vårdavdelningen för cancersjuka barn och ungdomar.
I kalendern finns det förutom bilder också träningstips och funktionella träningsprogram.
På bilderna ses olika motionärer från Åbo med omnejd – allt från två personer till större grupper.
– I kalendern finns olika träningsprogram som först och främst fokuserar på funktionell träning. Det handlar om både bodyweight-övningar och regelrätta gymövningar. Varje månad har en egen bild eller bilder samt instruktioner, berättar Rekikoski.
Övningarna i kalendern är gjorda så att de ska passa i princip vem som helst och kunna utföras till exempel hemma i vardagsrummet.
– Man behöver alltså inte ha kalendern med sig till gymet eller ut någonstans, utan man kan göra dem var som helst, säger hon.
Vissa av övningarna har också så kallade ”plus-versioner” som är aningen mer utmanande än de grundläggande övningarna.
Rekikoski har haft tre frivilliga fotografer till sitt förfogande. De har hjälpt till i måna av möjlighet på de olika platserna.
I kalendern ses förutom Piffens handbollstjejer till exempel företagsgrupper från olika sponsorer i Åbo- och Pemarregionerna. Från Pargas finns det – åtminstone för tillfället – inte andra som är med i kalendern. I och för sig kan man gå med som sponsor ännu under september månad, kalendern åker till tryckeriet i oktober.
I Pargas kommer kalendern åtminstone att säljas av D05-flickorna, men eventuellt också andra. Kalendern är ett bra sätt att skaffa lägerskolpengar för en skolklass eller för idrottsföreningar att tjäna en slant. För varje såld kalender får försäljaren en viss summa.
– Jag har inte tidigare genomfört ett sådant här projekt, så det är en helt ny grej för mig. Men jag tycker att vi är ute i en så pass god sak att jag inte egentligen tvekade att ställa upp då vänner och bekanta föreslog det här till mig. De har också hjälpt till och stött mig.
Själva idén föddes egentligen i samband med en kvällstillställning där Rekikoski var tillsammans med kunder – och det var egentligen rätt enkelt att välja välgörenhetsmålet denna gång.
– De blev oerhört glada på avdelningen då de hörde om projektet och jag får faktiskt själv välja till vilket ändamål pengarna ska gå på avdelningen, berättar Rekikoski.
I slutet av året kommer Rekikoski ännu att ordna ett (eller flera) träningspass för dem som deltagit i projektet.
PIF D05-flickornas tränare Dan Gratschev tycker att projektet är en verkligt fin gest.
– I och med att jag själv arbetar inom vårdbranschen tycker jag det här är ett bra mål att samla pengar till. Det känns bra att vi kan ge någonting tillbaka till dem som behöver det, säger Gratschev.
Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi