Handbollskvalet inleds i kväll

Nya kontrakt. Trion Fredrik Lunden, Samuel Alexandersson och Markus Mattila har skrivit på fleråriga kontrakt med Piffen. Arkivfoto.
Efter en säsong fylld av nederlag på planen är det nu dags för den avgörande matchserien för Pargas IF:s del. Ligakvalets första omgång inleds i kväll klockan 20 i Hangö mot HC HIK som efter en knagglig avslutning vann division 1 före HK Pötsi.
Det är först till två segrar som gäller och följande match spelas lördagen den 18 mars klockan 19 i PIUG. Om det går till en tredje och direkt avgörande match, spelas den i Hangö sannolikt den 19 mars.
I januari tog Pargaslaget in Toni Kallio som chefstränare och hans uppdrag har hela tiden varit att se till att laget är redo då de ska kvala.
– Egentligen är det de här matcherna vi har förberett oss för hela tiden. Sedan den sista ligamatchen har vi tränat hårt med många matchlika övningar. Jag tror ändå inte att den dagliga verksamheten skulle ha sett så mycket annorlunda ut om vi inte skulle ha behövt kvala, säger han.
Förutom skadade Mathias Gestranius kommer Piffen till spel med fullt manskap. Att Hangölaget får börja hemma ser Kallio inte som något problem. Då Piffentränaren såg de kommande motståndarna spela var han inte särskilt imponerad.
– Jag var i Britas och såg deras match mot HK Pötsi. Då hade de inte riktigt alla spelare med, men då var deras motståndare faktiskt ganska överlägsna. Det är ändå ett tufft lag vi kommer att möta och det viktigaste är att vi kommer upp till vår egen nivå, säger han.
Den senaste tidens resultat vittnar inte om någon storform hos Hangöklubben. För att få kvala behövde de ta en poäng på de tre sista matcherna, men det satt hårt inne.
Först förlorade de 28–21 mot Grankulla IFK och sedan 32–21 mot HK Pötsi. I den avgörande bortamatchen mot Dicken Akademi blev det så jämnt som 26–25 till HIK.
Christer Lundqvist, spelare och tränare i HIK, säger att det inte är något ovanligt.
– Det har varit så här de senaste åren i Hangö. Vi har gjort en jättebra höst och sedan en mindre bra vår. Jag vet inte om vi blir lite trötta på det hela eller vad det är. Sedan har vi ändå hittat vårt spel till kvalen.
Lundqvist tycker att hans lag egentligen har haft marginalerna på sin sida under den gångna säsongen.
– Vi har vunnit matcher, även om vi inte alltid har spelat så bra. Nu går vi in och försöker vinna kvalet, men förlorar vi så förlorar vi, säger han.
HIK har nu i princip alla ordinarie spelare tillgängliga.
Om Hangölaget skulle lyckas slå Piffen i kvalet är det ännu oklart om de vill stiga till ligan. Det beror på resurserna och viljan inom föreningen.
– Det finns en del yngre spelare som nog skulle vilja spela i ligan, men så finns det också äldre spelare som inte vill det, säger Lundqvist.
Tack vare ett samarbete mellan Pargas Kungörelser, Café Bustis och Rockfun Promotions & Agency kan matcherna mot HC HIK ses direkt på Fanseat.com och i kväll också i Elisa Viihde Sport 1-kanalen. Matchen i kväll refereras av Mikael Heinrichs på både finska och svenska, matchen i Pargas den 18 mars refereras på finska av Timo Järvenpää.
Hannes Nyberg & Mikael Heinrichs
mikael.heinrichs@aumedia.fi