Handbollssäsongen kör igång

Redan på söndag är det dags i Pargas – och årets åboländska handbollssäsong inleds faktiskt redan i morgon då ÅIFK-herrarna tar emot Atlas Vantaa i cupen. Också söndagens match i Pargas där PIF-herrarna tar emot BK-46 handlar om cupen, som dessvärre blivit något av en eftertanke i och med allt färre deltagande lag.

På herrsidan deltar den här säsongen 12 lag, på damsidan endast åtta (och då den första matchen resulterade i walk over är siffran i praktiken sju).

Över lag känns det som om handbollen i Finland är i något slags brytningsskede. Antalet föreningar som satsar och spelar på högsta nivå är mindre än tidigare, men däremot är spetsen vassare – i alla fall då man ser till Cocks som spelar på högsta möjliga klubblagsnivå i Champions League även denna säsong.

Det kan ju faktiskt vara så att det helt enkelt handlar om att antalet som på allvar vill satsa på handbollen minskat – de bästa blir kvar.

Dickens och HIFK:s herrar spelar i Challenge Cup, HIFK:s damer i EHF-cupen, meriterade svensken Ola Lindgren tog över som förbundskapten för herrlandslaget – men trots det positiva känns det som att startfältet är betydligt tunnare än för tio eller tjugo år sedan. Då fanns det en massa klubbar på högsta serienivån som sedan dess lagts i malpåse eller som ”varvat ner”: HC Dennis, HC Fenix, HC West, Giants, Kiffen, Real, Arsenal, EIF, HC HIK, Dynamo Riihimäki, Vantaan Sparta (damer), Sparta (damer), ÅIFK (damer), Atlas (damer) …

På damsidan spelas FM-serien för andra säsongen i följd med endast sex deltagande lag medan FM-ligan för herrar krympte till en åttalagsserie inför den här säsongen då Hangö och Atlas tackade för sig.

De nästhögsta serierna har inte längre många renodlade representationslag, utan har främst blivit ett tillhåll för klubbars andra- och tredjelag utan några som helst ambitioner på avancemang. Att det tämligen tragikomiska ligakvalet slopades var definitivt ett steg i rätt riktning med tanke på utvecklingen.

Spelartrupperna i de återstående herrlagen är inte heller de särdeles breda – då förbundets pressdag som ordnas nästa torsdag närmar sig ligger spelarsnittet i en ligatrupp på 19,6 spelare. För tio år sedan, säsongen 2009–2010, var motsvarande siffra (på nio lag) 23,1.

Trots det ska man inte sjunka in i förtvivlan. Det kan ju faktiskt vara så att det helt enkelt handlar om att antalet som på allvar vill satsa på handbollen minskat – de bästa blir kvar.

Juniorverksamheten i Finland – och i Pargas – mår bra. Antalet spelarlicenser var förra säsongen större än någonsin tidigare enligt handbollförbundet (sammanlagt 4 224 stycken). Man har i höst startat upp verksamhet i Sibbo.

Finlands handbollförbund fyller 80 år i maj 2021. Förhoppningsvis får man fira i gladare tecken och med flera föreningar som har en aktiv och tävlingsinriktad verksamhet också på seniornivå.

Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*