Här bakas det tårtor, kakor, pajer och småbröd

Minibageri. Iida Kosklin bakar i rummet som tidigare var familjens hemvårdsrum. Foto: Leena Lehtonen.
Minibageri. Iida Kosklin bakar i rummet som tidigare var familjens hemvårdsrum. Foto: Leena Lehtonen.
– Jag är glad över att en lokal market säljer mina produkter, berättar Iida Kosklin. Hon startade sitt företag, hembageriet i höst, men har det ännu som en bisyssla.
Pargasflickan Iida Kosklin blev år 2011 färdig som kock efter studierna vid Åbo yrkeshögskola. Hon jobbar som kock i Verkahovis restaurang i Åbo.
– Jag har sedan jag var liten gillat att baka och jag har gjort mycket tårtor och andra bakverk för olika tillställningar.
Såsom namnet hembageri säger, finns bageriet hemma hos Iida Kosklin i Skräbböle. Utrymmet har tidigare fungerat som hemvårdsrum och det finns ingen plats för en bakugn.
– Jag använder ugnen i köket och på köplistan finns en ny varmluftsugn så att jag kan grädda flera plåtar på en gång.
Iida Kosklin börjar förbereda en bärpaj som hon följande morgon levererar till mataffären. Därtill har hon tänkt baka en citron-kvargpaj.
– Jag har börjat med söta bakverk. Gärna bakar jag också salta bakverk såsom pajer av olika slag. Ingredienserna för de sistnämnda är dock dyrare vilket påverkar priset på de färdiga produkterna, säger Iida Kosklin.
Hon bakar på beställning olika bakverk, tårtor, kakor, pajer och småbröd och kan leverera även utanför Pargas.
– Födelsedagstårtorna för barnkalas görs enligt önskemål och de kan ha fina dekorationer. Numera efterfrågas mera speciella tårtor än de sedvanliga med jordgubbar och vispgrädde.
På min fråga om vilken hennes egen favorittårta är, svarar hon efter att ha funderat en stund:
– Kanske kinuski-ostkaka eller chokladmoussekaka, som inte är alltför söta. Bland salta bakverk gillar jag pajer med skinka och renkött.
Att sköta ett eget företag vid sidan av det ordinarie jobbet betyder långa arbetsdagar men det är bekant för Iida Kosklin som kommer från en företagarfamilj.
– Mina föräldrar har en firma och jag gör lite försäljningjobb för dem.
Sitt eget företag har hon tills vidare marknadsfört främst i de sociala medierna och genom att dela ut direktreklam.
Bakom hembageriets namn Sunny finns en historia.
– Sunny var min första hund och jag beslöt att om jag någonsin startar ett eget företag, kommer det att heta Sunny, berättar Iida Koskin.
Till hennes familj hör man, två dalmatiner och två katter. Med hundarna utövar hon agility.
Leena Lehtonen
040 563 8717/leena.lehtonen@aumedia.fi