Har du tid och intresse att assistera?

Vill se mera frivilliga i Pargas. Åbobon Anna-Liisa Frilander har varit med som frivillig assistent i fem års tid. Till höger handledaren Anne-Ly Trei från Assistentcentret. Foto: Leena Lehtonen.
Vill se mera frivilliga i Pargas. Åbobon Anna-Liisa Frilander har varit med som frivillig assistent i fem års tid. Till höger handledaren Anne-Ly Trei från Assistentcentret. Foto: Leena Lehtonen.
Det finns behov av nya frivilliga, och även manliga assistenter.
Vi behåller vår rörlighet att längre men allt yngre kommer att lida av minnessjukdomar.
Detta konstaterades då Assistentcentret från Åbo höll en infoträff i Pargas förra veckan. Avsikten var att tacka frivilliga assistenter och locka nya frivilliga med i verksamheten.
– Vi har rätt så lite verksamhet i Pargas men i år strävar vi till att få mera frivilliga från Pargas, berättar distriktledare Tanja-Maria Laakso.
På plats var också Anna-Liisa Frilander från Åbo. Hon har varit frivillig assistent i fem års tid och hon har upplevt verksamheten som positivt och givande.

Man assisterar också vid handikappidrott, nyligen i samband med rullstolsrugby.

Frivilliga fungerar utan lön. De får en ersättning om sju euro för att täcka kostnaderna. Om deras kunder behöver transport för till exempel läkarbesök, beställs FPA-taxi.
– Jag hjälper också regelbundet med butiksbesök. Jag lyfter upp inköpen på kassabandet och packar varorna. Dessutom är jag i en viss butik en viss tid och hjälper till de som kommer in för att handla.
En frivillig assistent kan följa med på promenader till simhallen, teater eller konsert. Det är också möjligt att assistera kvällstid och på veckoslut om man själv jobbar dagtid.
– Jag tänkte förr att jag är för gammal för att besöka Ruisrock, men där har jag nu varit som assistent under flera år, skrattar Anna-Liisa Frilander.
– Förutom frivilliga assistenter förmedlar även personliga assistenter såsom skolgångsbiträden och stödpersoner, berättar Laakso.
För assistentcentrets verksamhet svarar föreningen för muskelhandikappade i Åbo med omnejd. Verksamheten finansieras av penningautomatföreningen och kommunerna.
Mera info finns på www.avustajakeskus.fi.
Leena Lehtonen
040 563 8717/leena.lehtonen@aumedia.fi