Här får man plumsa, hoppa, plaska och dyka – Att kunna simma är ren lycka för många invandrarkvinnor

Trivs i vattnet. Simlärare Vivica Reuter (vänster) och Kristyna Zhyzko. Bild: Malin Johansson.

Det är liv och rörelse i Folkhälsanhusets simbassäng i Pargas på fars dagen. Eftersom det är söndagsförmiddag betyder det simskola för kvinnor och flickor med invandrarbakgrund och i den drygt 12 meter långa simbassängen samsas kvinnor i olika åldrar och med olika invandrarbakgrund under ledning av simlärarna Chrisse Lindquist-Karppelin och Vivica Reuter. Det hörs glada skratt, det plaskar i vattnet och många av kvinnorna är klädda i heltäckande baddräkter och huvudbonad. Här är inga män välkomna.

Många är klädda i heltäckande baddräkter

– Alla araber som är här har heldräkter. Det är mycket viktigt att det enbart är kvinnor här då vi håller simskolan, förklarar Petra Henriksson från Folkhälsan.

Folkhälsan ordnar simskolan i samarbete med föreningen Skärgård utan gränser och kursen riktar sig till kvinnor och flickor med invandrarbakgrund. Den undre åldersgränsen för att delta i kursen är 12 år. Under sammanlagt 10 gånger får man lära sig grunderna i simning och bli vattenvan. För många av kvinnorna är vattnet ett ovant element och man har kanske aldrig tidigare vistats i en simbassäng.

– Det är viktigt att man lär sig simma då man bor i skärgården. Det känns otroligt fint då man ser glädjen och ivern hos kvinnorna, fortsätter Henriksson.

Sonja Tobiasson från Skärgård utan gränser håller med.

– Det här är den absolut viktigaste medborgarfärdighet som vi lär ut. Vi har jobbat mycket för att ekonomiskt kunna erbjuda denna möjlighet.

Simskolan är populär

Det hela fick sin början för några år sedan då man höll sommarsimskola och det kom fram att många av invandrarmammorna också ville lära sig simma. Idag har man 24 namn på listan och man funderar på att ytterligare starta upp en grupp. I planerna finns också att börja med en simskola för män, men för att detta skall vara möjligt krävs det först att man hittar en manlig simlärare. I simskolan handlar det inte enbart om att lära sig simteknik, utan också hygien och rutiner är viktiga.

– Det handlar inte bara om att lära sig simma, detta är också ett socialt tillfälle som kvinnorna njuter av och väntar på. Ibland skrattar kvinnorna så de kiknar av skratt då vi leker något, berättar Lindquist-Karppelin.

Så mycket mer än bara simteknik

Hon påpekar också att det är speciellt roligt att undervisa den här gruppen då alla verkligen vill lära sig simma och är så motiverade. För många av invandrarmammorna är det här kanske den enda möjligheten till egen tid de har under hela veckan. Alla som närvarar idag är simkunniga och simmar från den ena änden till den andra av bassängen utan hjälp, det vill säga 12 meter.

Lindquist-Karppelin påpekar att hon till en början var alltför teknisk i sin undervisning och det blev utmanande då man inte har ett gemensamt språk. En del av kvinnorna pratar lite finska, några kan lite svenska och en del pratar ukrainska och ryska.

– Många har svårt med andningen och vågar inte sätta ner huvudet i vattnet. I början hade många också kläder som gjorde det svårt att simma, men nu har de flesta skaffat ordentliga badkläder.

Kvinnorna dyker en efter en ner i vattnet på uppmaning av Lindquist-Karppelin, som applåderar då hennes adepter lyckas ta sig över till andra sidan av bassängen. Sedan är det dags för crawl och då gäller det att ha koll på både teknik och andning. Men även detta går som smort.

Kommunicerar med Google Translate

Jana Altalawi (13) är arab och berättar på finska att hon har lärt sig simma under kursen. Hon är klädd i en simdräkt som täcker hela kroppen och med huvudbonad.

– Det är roligt i simskolan. Jag började här ifjol. Förutom att vi tränar simteknik, leker vi också mycket.

Jana vill inte synas på bild, men berättar gärna ivrigt om hur roligt hon tycker det är i simskolan.

Kristyna Zhyzko (14) är från Ukraina och pratar förutom ukrainska, även ryska. Men hjälp av Google Translate och några ord på ryska kommunicerar vi. Kristyna gillar simskolan och till skillnad från de övriga invandrarna, bär hon en vanlig simdräkt. Även hon har lärt sig simma under kursen.

Det är många glada händer som vinkar adjö i bassängen då jag beger mig av. Anteckningsblocket är blött, kameralinsen immig och strumporna våta – men hjärtat varmt.

Malin Johansson

1 Kommentar

  1. Det är Föreningen Folkhälsan i Pargas som ordnar simskolan för invandrare flickor och kvinnor i sammarbete med Skärgården utan gränser. Petra Henriksson är ordförande för föreningen.

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*