Här kan Pargas få ett surdegsbageri

Blivande ekobagare? Janne Hynynen har planer på ett bageri - och möjligen också ett litet café. Foto: Anja Kuusisto.
Blivande ekobagare? Janne Hynynen har planer på ett bageri – och möjligen också ett litet café. Foto: Anja Kuusisto.
Janne Hynynen planerar ekologiskt bageri och café i fd. Nicolos & Nicolina-lokalen.
Bara staden godkänner byggnadsritningarna för interna ändringsarbeten i före detta Nicolos & Nicolina kan Köpmansgatan få några tomma, täckta fönster färre.
Det är nämligen i den lokalen på gågatan som ett bageri med surdegsbröd ska öppna. Kakor och sött finns det andra som erbjuder, här ska det bli ekologiskt odlade råvaror och bröd. Ett litet café finns också med i ritningarna.
När vi träffas kommer Janne Hynynen direkt från ett möte med Finnvera. Finansieringen han ansöker om är ännu oklar, men det finns många positiva signaler i luften.
Signaler som talar företagsamhetens språk, med ekologiskt tänk, med nya metoder och kunskaper, med en drajv och vilja att kavla upp ärmarna.
– Senaste höst deltog jag i en femveckors kurs i Östersund i Sverige. Kursen var för sådana som ska starta eget bageri, och den var mycket matnyttig. Det var två veckor praktik och tre veckor teori, och förutom det vi lärde oss fick jag ett bra nätverk med kontakter.
Att Hynynen, som sedan flera år tillbaka är företagare i byggbranschen, deltar i en bagerikurs i Sverige kan kännas lite otippat.
Men inte för den som köpt hans bröd på Gamla Malmens skördemarknad i Pargas, eller på någon annan marknad eller sommartorg. Hynynens har bott i Nagu i närapå åtta år, innan de i vår flyttade till Pargas.
– Också flytten hänger egentligen ihop med bageriplanerna. Efter skördemarknaden senaste höst då efterfrågan var stor på mitt bröd tänkte jag att inom ett par år kanske jag kunde starta eget bageri. Men sen kom en kompis och sa att restaurangen Mindes är till salu och vi började fundera på det.
Vi är Janne och hans fru Camilla, som jobbar som fotograf. De beslöt sig för att sälja huset de ägde i Nagu.
Bådas arbetsresor gick oftast till Åbo och barnen är stora, det här var ett naturligt steg. Men Mindes blev en för stor bit, de köpte istället ett hus i Norrby och Janne började spana efter en lämpligt liten lokal för bageridrömmen.
På Köpmansgatan hittade han vad han sökte och nu är ansökningsrumban i gång.
Förutom Finnverafinansiering handlar det om stadens bygglov för de interna ändringsarbeten som behövs för bageriet. Affärslokalen på 80 kvadrat hyr han av företagaren Kati Roos.
– Egentligen handlar det om att bygga en inva-wc och några mellanväggar. På bagerisidan kommer endast en person, det vill säga jag, att jobba, så det är inte så märkvärdigt. Sen har vi skissat 10 kundplatser i cafédelen, där äldsta sonen ska jobba.
Janne Hynynen är surdegsfrälst och en vän av ekologiskt odlat. Surdegsbröd ska det alltså bli och alla råvaror ska vara ekologiskt odlade.
Mjölet skaffas från den kvarnföretagare som numera driver före detta Svartå kvarn.
– Kvalitéten på mjölet är väldigt avgörande. I Sverige blev jag bortskämd med bra mjölsorter och en stor medvetenhet om fördelarna med ekologiska råvaror, här börjar vi först nu vakna till det tänket. Men jag tycker mig se att vi är på gång, och de gånger jag har sålt bröd har jag aldrig behövt ta hem något.
Anja Kuusisto