Härliga sommarlov?

Marina Saanila
Marina Saanila
Sommarlov! Ordet ger behagliga associationer. Många av oss har fina minnen från barndomens sommarlov. Många, långa lediga dagar då man kunde göra vad man ville. Min barndoms sommarlov kändes oändliga, de var äventyrsfyllda och soliga. Havsvattnet var varmt och rent, fästingarna var inte farliga, ozonlagret ägnade jag inte en tanke åt och växtligheten doftade härligt. Det farligaste i naturen var huggormarna, men vi klampade runt i höga gummistövlar i gräset och i skogen och brydde oss sedan inte mycket om dem.
Jag hade förmånen att få tillbringa mina sommarlov ”på landet” i Pargas med familj och släktingar, hade alltid någon att umgås med. Om inte någon människa var tillgänglig kunde jag alltid umgås med något av djuren som fanns på gården, de var också gott sällskap. Jag minns inte att jag skulle ha sett på tv alls under hela sommaren, fast jag troligtvis gjorde det nu och då, dator hade vi inte på sommarstället. Under regniga dagar satt vi inne och spelade sällskapspel eller läste böcker. Många av er som läser har säkert liknande minnen.
Jag hoppas att sommarloven för dagens barn inte är sämre. Men de ser säkert ganska annorlunda ut för många. Till exempel i mina barns liv har dator och tv en stor roll. Jag vet att de kommer att tillbringa mycket mer tid framför skärmarna än vad jag vill att de gör. Av någon anledning som jag inte förstår så verkar det vara intressantare för dem att sitta inne framför datorn än att vara ute, men jag hoppas att de själva i sommar kommer att välja att njuta av vår underbara natur.
Oberoende av vad barnen gör under sitt sommarlov så är det viktigt att de får ha långledigt på sommaren. De behöver tid att koppla av och njuta för att sedan kunna ta in kunskap och lära sig en massa saker under resten av året. Skolåret är intensivt och det förväntas mycket av eleverna. Men man utvecklas också mycket under loven, pausen är livsviktig för välmåendet, det är då man har tid att smälta allt det man lärt sig och skapa utrymme för nya lärdomar.
Trots att sommarlovet är viktigt så är jag väl medveten om att det är ett stort problem för många att barnen har så länge ledigt och föräldrarna bara några få veckor. Sommarlovet kan kännas outhärdligt långt om man är ensam hemma när mamma och pappa jobbar. Alla har inte syskon eller vänner som de kan umgås med och då kan 10 veckors ledighet kännas som en pina. De vuxnas ledigheter är också svåra att förlänga så som läget i landet ser ut nu. En lösning på den här problematiken skulle vara välkommen.
Men det är också viktigt att komma ihåg att barnen faktiskt inte behöver ha program hela tiden eller åka någonstans och uppleva nya saker, det viktiga är att de bara får vara lediga. Och det kan man vara här i vår vackra skärgårdsstad, det är ju faktiskt inte alla som har lyxen att ha havet och skogen precis intill.
Jag önskar alla skolelever, och alla andra som kommer att ha sommarledigt, ett lov fullt av sköna, avkopplade dagar i vår vackra stad.