Hellevi går i pension

Hellevi Johansson i biblioteksbåten. Många minns säkert ännu biblioteksbåten med värme. Foto: Pargas stadsbibliotek.
Flera generationer av Pargasbor känner bibliotekstanten Hellevi Johansson som går i pension i början av augusti.
Att gå i pension känns inte skrämmande för Hellevi. Hon ser framemot att spendera mera tid med sina barnbarn. Dessutom kan hon satsa mera på yogan, trädgården och drejningen, saker som alla är viktiga för Hellevi. Ibland behövs hon också som barnvakt i och med att båda döttrarna är företagare.
Den yngre dottern Jenny Johansson minns tiden då biblioteket fanns i ”det ljusröda huset”, dvs. Gamla kommunalstugan.
– Vi har spenderat mycket tid i biblioteket. Doften av de gamla böckerna väcker minnen från barndomen. Jag minns Stina som läste sagor för oss och de jättelika muminplakaten. Nog blir det ju lite konstigt att inte längre ha mamma på bibban, grubblar Jenny.
Kollegorna prisar också Hellevi.
– Personlig service, definitivt! Hon hittar alltid något till alla. Värnar om dem som inte själv kan ta sig till biblioteket och de som behöver extra hjälp. Hellevi är också jätte duktig med sociala medier, berättar bibliotekschef Karolina Zilliacus.
– Hon är härlig att arbeta med för hon är så trygg och pålitlig och kommer alltid på en lösning till allt. En realist som alltid är redo för nya saker; flitig, praktisk, rättvis och känner alla i Pargas. Hon försöker få oss alla att återvinna, kompostera och tänka på naturen. Och vem ska jag sedan tala om blommor och rådjur med? Vi skojade någon kaffepaus att Hellevi om 20 år på ett seniorboende fortfarande kommer att vara it-stödpersonen där och glädja tanterna med snapchat-ljudförvrängningar och bilder. Det är sorgligt att Hellevi blir pensionerad när hon ännu skulle ha så mycket att ge. Men hon har jobbat hela sitt liv och är nog värd att njuta av pensioneringen, säger Ann Lehmuskoski som jobbat länge med Hellevi.
Helena Järnström började jobba på biblioteket 1984. Av den nuvarande personalen har hon jobbat längst med Hellevi och kommer att sakna sin arbetskompis som också blivit hennes goda vän.
– Hellevi har alltid varit lätt att jobba med. Hon är jordnära och okomplicerad. Hon har en otroligt bra lokalkännedom, vilket är till stor nytta speciellt sommartid då vi får besök av turister som vill ha information om vad som finns i Pargas. Hellevi har arrangerat ett stort antal evenemang under årens lopp, hon har dukat och fixat och också plockat fram små utställningar.
Hon har haft huvudansvaret för seniorarbetet där hon gjort ett mycket bra jobb. Biblioteksväsendet har ändrat väldigt mycket under vår arbetstid. Vi började ju med skrivmaskiner och kortkataloger. Hellevi har alltid varit väldigt intresserad av att lära sig nya saker. Nu till exempel delar hon ofta bilder på Instagram och på Facebook, förklarar Helena Järnström.
Själv är jag Hellevis äldre dotter ochhar växt upp bland böcker. Mamma läste alltid högt för min syster och mig och det gör hon fortfarande för våra söner.
Trots att de redan är 8-9-åriga vilda pojkar, så lugnar de ned sig då mormor tar en bok och läser högt, åtminstone en liten stund.
Jag tror faktiskt att utan mammas och bibliotekets inflytande, skulle jag inte sitta här på Pargas Kungörelsers redaktion just nu och avsluta min sista artikel för den här sommaren.
Laura Johansson
PK:s sommarreporter och dotter till en bibbatant