Hemvändare på läkarfronten

Hemåt. Företagsläkaren Maria Silfverberg bestämde sig för att flytta hemåt efter trettio verksamma år på Åland. Foto: Mikael Heinrichs.
Hemåt. Företagsläkaren Maria Silfverberg bestämde sig för att flytta hemåt efter trettio verksamma år på Åland. Foto: Mikael Heinrichs.
Den privata läkarstationen Skärgårdsdoktorn har sedan en dryg vecka tillbaka fått en förstärkning på företagsläkarsidan. Korpobördiga Maria Silfverberg vänder hemåt efter trettio år på Åland.
– Jag flyttade till Mariehamn 1985 och har jobbat där sedan dess, först vid hälsocentralen och senare som specialiserad allmänläkare. De senaste tio åren har jag jobbat som företagsläkare inom den privata sektorn, berättar hon.
För tillfället är hon fortfarande anställd hos Cityläkarna i Mariehamn med en del arbetsuppgifter fram till årsskiftet, men efter det är det Pargas och Skärgårdsdoktorn som gäller. I december blir det ännu en hel del pendlande mellan Åland och riket.
– Jag har hela tiden hållit kontakten till Pargas och Korpo då stora delar av släkten finns här. Jag räknar med att stanna i Pargas också efter de här tre månaderna, säger hon.
Tidpunkten att flytta tillbaka kändes rätt då också den yngsta av tre döttrar nu är utflugen. De två äldre döttrarna bor i Sverige medan den yngsta för tillfället jobbar i Schweiz.
– Jag har alltid haft ett stort intresse för hästar, så jag hoppas kunna återuppta den hobbyn här i Pargas.
Silfverberg kommer i första hand att jobba inom företagshälsovården men kommer också att ta emot andra patienter i mån av möjlighet.
– Som företagsläkare ingår det förstås en hel del företagsbesök och olika former av riskbedömningar med mera, säger hon.
Den kanske största omställningen kommer på den tekniska sidan, eftersom datasystemet är ett annat än hon är van vid från Åland. Men i övrigt är det inga stora skillnader det handlar om.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi