Höj vårdarnas löner!

Lönepolitik. Ett ämne som länge varit aktuellt är vårdens löner. När coronapandemin slog till blev ämnet ännu mer aktuellt. Vårdarnas vardag är inte alltid så enkel som vissa kan tro. Stress, övertid och brist på personal är mycket vanligt.

Vi tycker att vårdarnas löner borde höjas. Lönerna för vårdare i Finland är sämre i jämförelse med till exempel Sverige och Norge, som redan har gjort en förändring i lönerna. Därför skulle det passa med en förändring även i Finland. Vårdarna har ett mycket viktigt arbete och förtjänar högre löner. Dessutom är branschen kvinnodominerad och det är konstaterat att kvinnodominerade yrken har lägre lön i Finland.

Att jobba inom vården innebär ett stort ansvar. Jobbet är både fysiskt och psykiskt tungt. I och med coronapandemin har vårdarnas arbete blivit ännu mer belastande. Skyddsutrustning har blivit viktigare och kommit mer till användning, övertidsarbete är vanligare, liksom allmänt obekväma arbetstider, risk för smitta och övrig stress.

Vårdarna måste också klara av att lyfta och vända andra människor, i vissa fall utan något hjälpredskap och ta hand om väldigt sjuka och även hotfulla patienter. Allt detta leder till psykisk belastning hos vårdarna. Dessutom förstår inte alla hur viktigt och tungt arbetet inom vården egentligen är. Vårdarna kan verkligen ha en annan människas liv i sina händer.

Norge är ett av de länder som har höjt vårdarnas löner. Yles artikel, skriven av Peter Karlberg, 14.2.2018, ”Sjukskötarjobb i Norge guld värt för din ekonomi – men absolut ingen dans på rosor” berättar om en sjukskötare från Finland som har fått 50 procent mera lön i Norge jämfört med vad hon fick i Finland.

Sjukskötaren fick även boendet och resan dit och hem ersatt. Nackdelen med jobbet i Norge var att sjukskötaren hade jobb varje helg, med endast en ledig söndag per månad.

I och med att Norge erbjuder en betydligt högre lön inom vårdbranschen har det blivit lite av en trend för vårdare från Finland att söka sig till Norge.

Vårdbranschen innebär alltid ett stort ansvar där man bemöter och tar hand om människor i olika livssituationer. Vårdaren bemöter alltid alla patienter positivt trots den enorma underliggande stressen. Under coronapandemin har flera vårdare varit tvungna att jobba övertid och dubbla skift – lönen inom vårdbranschen motsvarar helt enkelt inte arbetskraven.

Vårdens löner bör höjas.

Mer män skulle behövas inom vården, kanske det skulle ge lönerna ett lyft?

Vi hoppas att det sker en förändring inom snar framtid, annars kommer snart ingen söka till denna bransch, och vem ska då ta hand om oss?

Sofia Enberg
Jill Höglund
Jennifer Lehtinen

Skribenterna deltar i kursen ”Medieproduktion och journalistik” vid Pargas svenska gymnasium

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*