Hon vill jobba som frisörska

Kniper inte. Arja Hankalahti får agera modell då Aalyá Bilal tar bort hår på armen med tråd. Foto: Leena Lehtonen.
Kniper inte. Arja Hankalahti får agera modell då Aalyá Bilal tar bort hår på armen med tråd. Foto: Leena Lehtonen.
Aalyá Bilal praktiserade på Annas hårsalong och lärde sig mycket – även språket.
– Jag måste allra först berätta att vi har aldrig haft en så här duktig medarbetare eller praktikant. Hon sitter aldrig utan jobbar med något hela tiden.
Det säger Anna Engdal på damfrisering-barberare Anna’s och syftar då på Aalyá Bilal, som har jobbat tre veckor i hårsalongen.
Aalyá Bilal föddes för tjugo år sedan i Syrien. Till Finland och Pargas anlände hon tillsammans med sin man och lilla son i början av december i fjol.
Aalyá har gått grundskolan och jobbat som frisörska i Syrien. Hennes dröm är att kunna jobba som frisörska även i Finland.
Hon går på finskakurs i Åbo och tanken är att söka in till yrkesskolan i Åbo. I en nära framtid kommer det dock inte att ske för Aalyá är gravid med familjens andra barn.
– Jag har trivts jättebra här i Anna’s salong och det är ledsamt att lämna Anna och Arja.
– Aalyá är begåvad och hon kommer säkert in i yrkesskolan, säger Arja Hankalahti.
Under de gångna tre veckorna har trion haft roligt även om man inte alltid har hittat det gemensamma språket. Då har man tagit fram penna och papper, skrivit och ritat.
– Aalyá har också lärt sig mycket finska under den här tiden.
– Det har varit roligt att lära sig i arbetet, säger Aalyá.
Hon har tvättat kundernas hår och varit med om hårfärgningar. Dessutom har hon tagit bort störande hårstrån från ansiktet genom att använda tråd. Metoden lär vara mildare än om man skulle använda en pincett.
Själv har Aalyá långt ljust hår men hon berättar att kvinnorna i Syrien också har kort hår.
– Jag har tre systrar, två av oss har långt hår och två kort hår.
En del av Aalyás syskon bor i Libanon och en del samt mamman i Syrien. Hennes far och två av hennes totalt tio bröder är döda. Det är svårt att hålla kontakt med mamma och syskonen eftersom de saknar nätförbindelser.
Aalyá och de övriga vuxna flyktingarna som anlände till Pargas i december har studerat finska i Åbo. Aalyás make studerar nu vid vuxenutbildningscentret i Reso. Han är snickare och bilmontör till sitt yrke.
Har du fått vänner i Pargas?
– Jag har fått en vän, svarar Aalyá.
– Men nu fick du två till, säger Anna och Arja.
Flyktingkoordinator Gudrun Degerth vid Pargas stad har fugerat som kontaktperson med frisörsalongen och dess praktikant.
Leena Lehtonen
040 563 8717/leena.lehtonen@aumedia.fi