Hortensiaparken vid Kyrkgropen står i full blom

Grönserviceplanerare Daniel Falck och parkmästare Annette Backholm är mycket nöjda med parken så här långt.

Den 17.8 arrangeras Allmänhetens dag i Hortensiaparken av Pargas stad och Naturresursinstitutet Luke.

Sammanlagt finns det 117 vipphortensiasorter i Hortensiaparken vid Centralparkens östra strand i Pargas. Parken som grundades år 2021 hör till Euro-Trials-nätverkets sortprovodling som organiseras i nio europeiska länder samtidigt. Med hjälp av provodlingen utvärderas bland annat plantornas användningsvärde och härdighet. Euro-Trials-forskning finansieras av Luke, Maiju ja Yrjö Rikalan Puutarhasäätiö och Pargas stad. Hortensiaparken utgör en del av stadens allmänna grönområden och grönserviceplanerare Daniel Falck och parkmästare Annette Backholm är mycket nöjda med parken så här långt.

– Det lönar sig att besöka parken för att se hur stor variation av hortensior det finns, säger Falck och påpekar att man även bör besöka parken under olika tidpunkter, eftersom färgen på blommorna varierar under blomningstiden.

För tillfället fylls parken av vitblommande hortensior, med några enstaka hortensior som sticker ut med rosa, små, vackra blommor.

– Vi behöver inte vattna så mycket, då parken är beläget på ett fuktigt ställe intill sundet och marken är täckt med barkflis. Vi tar tillvara dagvattnet vid bevattningen av parken, förklarar Backholm.

Under allmänhetens dag kommer både Backholm och Falck att närvara från stadens sida och ger då råd och tips för hemodling av hortensior. Även representanter från Luke närvarar. Besökarna får också möjlighet att påverka vilken hortensiasort Pargas stad kunde plantera mera av i sina parkområden och deltar samtidigt i utlottningen av en hortensia. Evenemanget äger rum klockan 16-19.

Malin Johansson
040-535 9629/malin.johansson@aumedia.fi

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*