Höstdepression

Tuomo Nisula.
Tuomo Nisula.
Sommaren var som den var, men i varje fall är den över nu. Människorna har återvänt till jobbet, skolan eller vad som än motsvarar deras vardag. Då det kalla regnet piskar en i nacken på väg till busshållplatsen, kan var och en av oss i en svag stund fundera på att säga upp sig.
Då det känns som jobbigast mitt i höstdepressionen kan följande råd hjälpa dig att klara dig – åtminstone fram till nästa veckoslut.
1. Ge dig själv tid och fundera igenom dina tankar.
Efter varje tung dag är det på sin plats att ställa sig själv några frågor. Varför kändes det tungt i dag och vad var det som egentligen fick mig att må dåligt?
Människan fungerar såtillvida konstigt att vi samlar så mycket depression och ångest på hög, att den grundläggande orsaken till illamåendet begravs under allt annat. Var det faktiskt så att dagen förstördes av att du inte fick kaffe på morgonen, eller av att din egen arbetsinsats kändes otillräcklig på grund av att du inte sovit tillräckligt – på grund av att du tillbringade natten med att kolla in dokusåpor på tv? Vi skyller ofta vårt dåliga mående på allehanda småsaker, för att säkerställa oss om att det ingalunda ligger någon skuld i spegelbilden.
2. Tvinga inte dig själv att tänka positivt, utan fokusera på positiva saker.
Då man är på riktigt dåligt humör går det lätt så, att man visar upp allehanda internationella handtecken åt dem som uppmuntrar en att tänka positivt. Därför lönar det sig ofta att blåsa upp också små positiva saker till stora segrar.
För tillfället befinner jag mig i garnisonen i Säkylä. Såsom alla som avtjänat värnplikten vet, är det morgnarna som är de värsta. En vacker morgon upptäckte jag att blandsaft är oerhört gott såhär på morgonkvisten. Jag blåste upp den grejen till ett veritabelt fyrverkeri av positivitet för mig själv. Kall blandsaft räddar med andra ord min morgon. Varje morgon. Man behöver ingen lottovinst för att må bättre.
3. Någon annan har det alltid värre ställt.
”Men jag mår åtminstone fruktansvärt illa då jag vet att nån annan har det illa, Tuomo du e ett svin!” Stopp där. Gå inte ännu in på första bästa diskussionsforum och vräk ur dig protester, utan läs först texten till slut.
Någon annan har det helt enkelt alltid litet sämre. Ibland lönar det sig att stanna upp och fundera hur jobbigt det egentligen är att stiga upp tidigt på morgonen, då arbetskompisarna varannan vecka har dags- och morgonturer.
Å andra sidan är det riktigt nyttigt att må sämre ibland. Ibland känns det bäst att helt enkelt strunta i alla positivitetsmantran och bli genomvåt där i hällregnet på busshållplatsen.
Tuomo Nisula