Hösten är här

Pargas stad är en pärla som glänser i det sydvästra hörnet av Finland, och har mycket att erbjuda för både unga och äldre. Det finns många aspekter som gör Pargas så speciell och unik.

Det som är kännetecknande för Pargas som stad är att vi länge och målmedvetet har satsat på utbildningsfrågorna. Den här hösten har stadens största investering: Brava Lärcenter, öppnat sina dörrar. Ca 800 elever samsas under samma tak. Högstadierna och båda gymnasierna, på svenska och finska jobbar nu sida vid sida. Det här bådar gott för många synergier.

Detta innovativa koncept, som erbjuder undervisning på både finska och svenska, främjar en inkluderande och mångsidig lärandemiljö. Det är en plats där elever kan växa och utvecklas tillsammans, oavsett språkliga eller kulturella bakgrunder.

För dem som söker fritidsaktiviteter är Pargas en sann oas. Staden erbjuder ett brett utbud av hobbymöjligheter för både unga och äldre. Oavsett om du är intresserad av sport, konst, musik, teater eller hantverk, finns det något för alla att utforska och njuta av. Denna mångfald av aktiviteter bidrar till en livlig och dynamisk gemenskap där människor kan dela sina intressen och skapa meningsfulla minnen tillsammans. Har du redan hunnit bekanta dig med Medborgarinstitutet Kombis mångsidiga kursutbud?

Men det som också gör Pargas stad till en pärla är dess naturliga skönhet. Som Finlands största skärgårdsstad, stoltserar Pargas med inte mindre än 15 000 öar som sträcker sig över horisonten. Den böljande havsutsikten och den frodiga grönskan i området skapar en känsla av lugn och ro.

Att ha en sådan enastående natur som sin närmsta granne är en gåva som vi alla kan vara stolta över. Pargas har lika många öar som invånare, vilket inte bara är en intressant kuriositet utan också symboliserar den starka kopplingen mellan människor och naturen i vår stad. Sammanfattningsvis är Pargas stad en plats där innovation och tradition, aktiviteter och lugn, samt människor och natur smälter samman på ett unikt sätt.

Genom att erbjuda en modern utbildningsmiljö, rika fritidsmöjligheter och enastående naturskönhet, har Pargas skapat en destination som vi stolt kan kalla – hemma.

Till min stora glädje hade antalet invånare något stigit, så vi är över 15 000 invånare igen. Inflyttning är en av våra viktigaste satsningar nu och i framöver. Senare i höst får vi säkert se mera av de kampanjidéer som är på ritbordet just nu.

För oss beslutsfattare är det dags att sätta igång med arbetet igen – hösten är här. Vi har haft vårt första stadsstyrelsemöte, där vi bland annat slog fast budgetramen för år 2024. Statsandelarna har minskat, så det blir ett utmanande arbete i höst, har jag på känn. Budgetarbetet är ett årligen återkommande stort arbete, där man beslutar om hur mycket pengar var och en sektor har till förfogande för följande år. Tjänstemännen jobbar på för högtryck med budgetförslagen för tillfället. Lycka till med arbetet!

Därefter är det nämnderna, sedan stadsstyrelsen som behandlar budgetförslaget. Den slutliga budgeten klubbas i december, på årets sista fullmäktigemöte, som du förresten kan följa med via nätet. Vi har valt att streama mötena så du kan följa med beslutsfattandet ifall du är intresserad. Höstens inprickade fullmäktigemöten är: 25.9, 30.10, 13.11 och 11.12.

Vi kommer också i år att skriva kolumner i PK, vi beslutsfattare. På så sätt får du en liten inblick i hur vi resonerar i vissa frågor.

Ha en fin början på hösten.

Gilla Granberg
Stadsstyrelseordförande, sfp

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*