Hundar på räddningsuppdrag i Bläsnäs

Publicerad:

På Pargas Bläsnäs hundstrand simmar man inte bara för nöjes skull på torsdagskvällarna, utan med ett allvarligt syfte. Ett tiotal hundar med sina förare tränar då vattenräddning

– Bra! Fantastiskt! Wow, vad bra! Bra jobbat, Elmo! Duktig pojke!

Ägarens och hela träningsgruppens beröm tar aldrig slut när Elmo framgångsrikt levererar den orangefärgade apporten i munnen till träningskompisen som sitter i gummibåten cirka sju meter bort. Elmo klarade uppgiften så bra att man bestämde sig för att flytta båten, vilket förlängde hundens simsträcka.

– Vi använder oss av så kallad positiv förstärkning vid inlärningen, det vill säga vi klandrar inte misslyckade prestationer utan belönar generöst alla framgångar, berättar Monica Nurmi-Sinisalo från båten.

– Belöningen kan vara beröm, en godbit eller kanske en rolig lekstund.

Denna torsdag tränar fem hundägare med sina stora och något mindre hundar på det inhägnade simområdet för hundar vid Bläsnäs strand.

Vanligtvis brukar det vara cirka 10–12 ivriga par, men idag är det undantagsvis bara fem.

– Vi bryr oss inte om hundens ras, utseende, storlek eller form, utan alla slags hundar är välkomna att träna, berättar Sarita Keppola, ägare av en Bracco Italiano. Varje övning skräddarsys efter hundens färdighetsnivå, fortsätter hon.

Beröm och lek

Vattenräddning som gren är avsedd för newfoundlands- och landseerhundar. Dessa raser behöver inte delta i lämplighetsprovet. Däremot måste alla andra raser först klara lämplighetsprovet för att få tävla i grenen. I Sverige är tävlingsrätten endast för dessa två raser, newfoundlands- och landseerhundar.

Nu är det Veikkas tur att träna, en ett och ett halvt år gammal retriever. Hundens uppgift är att leverera en mjuk apport till personen i båten.

– Belöna Veikka där vid båtens sida, eftersom han fortfarande är lite klumpig med båten, instruerar hundföraren Nana Nordling sin träningskompis som sitter i båten.

Innan vi vet ordet av ljuder berömmen igen. Efteråt får Veikka dra och slita i sin favoritleksak tills föraren ger en bestämd order.

– Lämna!

Efter några simturer förs Veikka tillbaka till bilen för en välförtjänt paus.

– Vi ska delta i grenen lämplighetsprov om ett par veckor. Får se hur det går, funderar Monica Nurmi-Sinisalo med sin fem år gamla bordercollie vid sin sida.

– Vi började förra sommaren mest på skoj. När hunden blev intresserad och visade talang för grenen, ville jag naturligtvis fortsätta, berättar Monica om sin bakgrund i hobbyn. De tränar också agility, lite hoopers och ställer ut på utställningar.

Jutta Ekman har kommit till Bläsnäs från Åbo med sin fem år gamla bordercollie, Elmo.

– Vi har bara hållit på med denna gren i ett par månader, och vi har inga tävlingsmål. Elmo gillar verkligen att simma, vilket gör det mycket lättare att utöva denna gren, skrattar Jutta.

Hund kan rädda en som drunknar

Under kvällen tränar hundarna alla fyra uppgifter som ingår i vattenräddning, anpassat efter deras nivå, nämligen hopp från båt, båtens hämtning, apportering och räddning av en drunknande. I vattenräddning tränas uppgifter som även kan vara användbara på land. Till exempel i en situation där man i terrängen behöver leverera något till en plats dit människor inte kan komma åt men en hund kan.

Två timmar går snabbt, och det är dags för kvällens sista övning. En person från gruppen hoppar i vattnet från båten för att bli räddad. Veikka får börja igen. Det ser ut som full fart och farliga situationer.

– Jag hoppas att vi aldrig hamnar i en verklig räddningssituation. Men om så skulle hända, hoppas jag, att min hund skulle kunna vara till hjälp, säger Nana.

– Det är roligt att träna detta just för att denna färdighet faktiskt kan vara till nytta någon gång.

– Vi vill tacka Pargas stad för att vi får använda denna strand för vår träning, tackar Nana å allas vägnar.

Anne Pelkonen

pku@aumedia.fi