Hur man än vänder sig har man ändan bak

Sammanlagt åtta gånger om året har du chans att få ett gratis exemplar av Pargas Kungörelser i din postlåda ifall du bor i Pargas. Tidningen delas ut av Lounais-Suomen Tietojakelu i Pargas, medan det är posten som delar ut PK i skärgården som en adresserad tidning.

Blev du utan tidning vid den senaste storutdelningen? Då hör du kanske till de cirka 100 hushåll vi inte lyckas nå. Varför? Jo, myndigheten för digitalisering och befolkningsdata (DVV) i Finland ger inte ut uppgifter om de äldre i vårt land som är över 85 år och därför säljer inte posten deras adresser. Namn- och adressuppgifter på personer över 85 år lämnas ut om det är en tjänst som riktar sig särskilt till äldre, till exempel direktmarknadsföring av måltider, sjukvård eller boendetjänster. Utan övre åldersgräns lämnas också ut namn- och adressuppgifter om det är fråga om att ta fram uppgifter i informationssyfte, till exempel uppgifter som ska lämnas till fastighetsägaren. Detsamma gäller om det är fråga om en opinionsundersökning som riktar sig särskilt till äldre, till exempel en opinionsundersökning om kommunal service, hälso- och sjukvård eller boendeservice, eller liknande. I skärgården är antalet personer över 85 år dock bara 76 stycken. I Pargas får över 85-åringarna tidningen – men inte om man har reklamförbud på sin postlåda eller dörr!

PK:s upplaga är cirka 8 400 när det är storutdelning och räknar man då med ett bortfall på 76 stycken, det vill säga över 85-åringarna i skärgården, och andra som inte fått en tidning på grund av den mänskliga faktorn, så torde antalet hushåll som blir utan en tidning vara omkring 100. Den mänskliga faktorn kan vara allt från opålitliga utdelare till misstag på tryckeriet – den kommer man aldrig undan. Med andra ord kan man säga att utdelningen når nästan 99 procent av hushållen i Pargas stad.

Hur ska vi då försäkra oss om att alla får tidningen? Ska PK delas ut som korgutdelning i butikerna i Pargas och i Nagu? En möjlighet är att skicka tidningsbuntar direkt från tryckeriet till olika ställen i skärgården så som ÅU gör när man har storupplaga. Då finns tidningar bland annat i Iniö Lanthandel, Restaurant Hjalmars och Utö Handel. Vid de senaste storutdelningarna har det förts tidningsbuntar till Lielax Kauppa ja Kapakka och förstås har man kunnat komma och hämta sig ett gratis exemplar från redaktionen på Strandvägen 24. Via sociala medier når man också en del – men inte alla.
Det bästa du kan göra om du blir utan tidning är att ta kontakt med vår kundtjänst. Då försöker vi rätta till det och se till att du får tidningen så snabbt som möjligt. Vi vill inget hellre än att alla Pargasbor hittar en PK i sin postlåda på torsdagen – veckans bästa dag!

I det här numret av PK har vi som tema ”Jul och vinter i skärgården”. Vi berättar bland annat om kommande julmarknader och julspektakel, vi har provsmakat lokala skärgårdslimpor och så har vi har gjort en enkät bland Pargasborna för att ta reda på vad deras bästa julklappstips är. Allt detta och mycket mer kan du läsa i dagens PK. Hoppas dessa artiklar får dig att hitta den rätta julstämningen!

I väntan på julen,

Malin Johansson
Redaktör på PK

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*