I dag är en bra dag att börja motionera

Leena Lehtonen
Leena Lehtonen.
I och med det nya året och januari månad vill många komma igång med motion. Kanske gav man ett nyårslöfte om att börja motionera och/eller minska vikt. Konditionssalar gör reklam för sina program och säsongkort och de bjuder på ett brett urval olika ledda grupper. Om man är osäker på att börja i en grupp där man inte känner någon eller om man inte riktigt vet hurudan aktivitet och träning som skulle passa en, kan man anlita en personlig tränare. En Personal Trainer är inte längre något enbart för toppidrottare eller kändisar utan vem som helst kan anställa träningshjälp.
Om man inte tidigare har varit en aktiv motionär, kan det vara bra att börja lite försiktigare. En alldeles för tung träning kan ta kål på motivationen och felutförda rörelser kan vara till skada.
Simning är en motionsform som passar de flesta, även dem som av någon orsak inte kan till exempel springa eller skida. Visserligen saknar Pargas en riktig simhall och därmed möjligheterna att simma året om, men genom flera föreningar kan man utnyttja terapibassängen.
I Pargas finns det dock bra möjligheter att utöva mångsidig motion. Det finns flere konditionssalar, en idrottshall, ishall, ridstall, en vinterträningshall för golf och så vidare. Föreningar och speciellt medborgarinstitutet arrangerar kurser inom motion och träning från zumba till seniorgymnastik.

Både nyttig motion och social samverkan är viktiga för vårt välmående.

Nu när dagarna så småningom börjar bli längre lönar det sig att ta tillvara dagsljuset. Är man morgonpigg kan man köra ett träningspass innan man går på jobb. Under dagen kan man syssla med nyttomotion: promenera en del av arbetsvägen, gå i trappor i stället för att ta hiss, och om man har ett stillasittande arbete, stiga upp då och då, tänja och stretcha. Ett hårt träningspass sent på kvällen kan betyda att man har svårt att somna.
I skrivande stund ser det ut att vara möjligt att skida till och med i stadens centrum. I Centralparken är det ju lugnt att skida också med små barn, och för barn brukar man ha skidspår även i Finby. Också i Tennby finns skidspår. Om köldperioden fortsätter kan vi få en bra isvinter som omväxling. På isen är det roligt att gå, åka med sparkstötting, skrinna och skida. Många gånger har man också sett folk som vintergolfar från Snäckviken runt Långholmen mot Hessund.
Nu från och med lördagen kan man delta i en lekfull motionstävling – Skärgårdsmarschen – som pågår fram till söndagen 24 januari. Skärgårdsidrott, Pargas stad och Kimitoöns kommun utmanar sina invånare att ta sig ut på isar, vägar, skidspår och alla andra platser där man kan motionera. Mera information om motionstävlingen finns på stadens hemsida och på evenemangets facebook-sida.
Man kan med andra ord motionera på flera olika sätt. Om det börjar kännas tråkigt, kan man söka inspiration och omväxling. Någon vill helst motionera och träna ensam, men för de flesta kan det passa att göra det tillsammans med en vän eller kompis.
Då kombinerar man ju två positiva saker: nyttig motion och social samverkan, som båda är viktiga för vårt välmående.
Leena Lehtonen
040 563 8717/leena.lehtonen@aumedia.fi