I mjukisdjursvalet får alla rösta – fem kandidater ställer upp

Mjukisdjur
Kandidater. Bibliotekarie Miia-Liisa Wikström tillsammans med kandidaterna i mjukisdjursvalet. I Wikströms famn sitter Blankabibliotekens maskot Blankis. Bild: Malin Johansson.

Nästa vecka hålls mjukisdjurens presidentval i biblioteken i Pargas stad. Fem kandidater med egna personligheter, intressen och åsikter ställer upp.

– Syftet med mjukisdjursvalet är att lära ut valrutiner för barn på ett lättsamt och begripligt sätt.

Det säger specialbiblioteksfunktionär Mikaela Johansson från Korpo bibliotek. Det var hon som kom med idén till mjukisdjursvalet efter att ha sett på sociala medier att Mariehamns stadsbibliotek hade ett kramdjursval då det var val till landskapsregeringsvalet på Åland i höstas.

– Jag tyckte det var en toppenidé så nu passar vi på även här i Pargas stadsbibliotek att göra ett eget mjukisdjursval, säger hon.

Främjar aktivt medborgarskap, demokrati och yttrandefrihet

Mjukisdjurens presidentval pågår under tiden 22-26 januari och tanken är att samtidigt som barnen bekantar sig med kandidaterna får också vuxna en påminnelse om valrutiner och pågående val av Finlands president. Johansson lyfter fram att en viktig del av bibliotekens arbete är att främja aktivt medborgarskap, demokrati och yttrandefrihet och förklarar att mjukisdjurens presidentval är ett bra exempel på detta.

Rösta på en sköldpadda eller nallebjörn

Med i mjukisdjursvalet finns fem kandidater med sina egna personligheter, intressen och åsikter – en sköldpadda, en nallebjörn, en pingvin, en ekorre och en dromedar. Mjukisdjuren finns fysiskt i Pargas bibliotek och man kan rösta på sin kandidat då det finns personal på plats i biblioteken. De olika röstningsställena är Pargas bibliotek, Nagu bibliotek, Korpo bibliotek och Houtskärs bibliotek. Man kan också på förhand bekanta sig med kandidaterna på blanka.fi eller på bibliotekens sociala medier. Genom mjukisdjursvalet lär sig barnen viktiga medborgar- och demokratifärdigheter.

– Alla är röstberättigade och får delta och rösta. Valsedlar, bås, stämpel och urna finns. Här får barnen lära sig hur det går till att rösta i val.

Då man har räknat rösterna kommer vinnaren sedan att åka ut på en turné till de andra biblioteken i staden. Biblioteken i Pargas har samarbetat med kultursektorn och parkavdelningen inom staden, som har bidragit med några av de idéer som kandidaterna vill jobba för, som till exempel gratisfilm och utrustning till lekparkerna.

Malin Johansson

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*