I söndagens gårdsloppisrally deltar 74 gårdar – ”Det blir rabarbermuffins och rabarbersaft”

Fyra personer som håller i en banderoll där det står "Café Norrgård".
Café Norrgård. Jonatan, Svea, Selma och Camilla Reuter är redo att ta emot besökare på söndag. Bild: Malin Johansson.

Evenemanget som ordnas för 11:e gången i Pargas på söndag har blivit en tradition och är så mycket mer än bara dammiga grunkor.

Eldsjälen bakom gårdsloppisrallyt i Pargas heter Lasse Andersson och själv säger han anspråkslöst att det bara ”blev så”. Sambon Sonja Dragon har också deltagit i arrangemanget.

– Startskottet kom via projektet Egentliga Finlands Byar och Pia Prost, berättar han.

Det första året ordnades gårdsloppisrallyt i Egentliga Finlands Byars regi och Lasse hjälpte till med att göra en karta för evenemanget. Då projektet tog slut fortsatte han och nu är gårdsloppisrallyt redan inne på sitt 11:e år och det är fortfarande lika populärt bland Pargasborna. Som mest har 115 gårdar medverkat och i år är det 74 som har anmält sig.

– I år har jag för första gången cyklat ut med vägskyltarna, säger Lasse och skrattar.

Alla gårdar prickas in på en karta

Han betonar att det för hans del mest handlar om att göra något för den goda sakens skull och någon ekonomisk vinst handlar det inte om, även om alla som medverkar betalar en liten avgift. Intäkterna går till att täcka marknadsförings- och tryckkostnader. Alla gårdar prickas in på en karta som besökarna kan ladda ned från webbsidan loppisrally.fi, eller hämta den från Pargas stads infodisk eller från biblioteket i Pargas.

– Tanken är inte ändå att man ska navigera med kartan.

Gårdsloppisrallyt riktar sig till privatpersoner eller föreningar som vill ordna lopptorg på sina egna gårdar. Lasse berättar att utbudet varierar mycket, men många säljer barn- och vuxenkläder och husgeråd. Under årens lopp har det funnits till salu allt från antikföremål till båtmotorer och försäljarna ombeds på förhand meddela vad de har till salu. Då är det lättare för besökarna att planera vilka gårdar man ska besöka.

I år serverar fyra gårdar mat

– Man behöver inte springa genom precis alla gårdar, säger Lasse och betonar att man istället ska ta tid på sig och kanske äta en bit mat och dricka en kopp kaffe.

I år serverar fyra gårdar mat och bland annat utlovas det thailändska och italienska läckerheter.

Lasse berättar att han har fått feedback om att det även kunde ordnas ett liknande evenemang under hösten – att nu sälja utrustning för vintern är ingen vinnare.

– Men det kan vara utmanande med vädret på hösten, men jag har i tankarna att eventuellt ordna ett byaloppisrally, avslöjar han.

Kaniner. Hos familjen Reuter bor också kaninerna Muffins och Sparris. Bild: Malin Johansson.

Familjen Reuter är med för femte gången

En familj som har varit med under många år i gårdsloppisrallyt är Camilla, Jonatan, Svea (16) och Selma (13) Reuter. De bor på Kvarnbacken i Skräbböle i ett gemytligt, gammalt, gult trähus. På gården bor också kaninerna Muffins och Sparris som förnöjt hoppar omkring i sin bur och tuggar på gräs som Svea och Selma förser dem med. Camilla berättar att det nu blir femte gången som familjen deltar i evenemanget och precis som tidigare år ställer man upp med ett litet lopptorg och kafé.

– Vi har mest satsat på att ha kafé, ibland tillsammans med grannarna, men i år är vi ensamma.

Camilla tycker om att baka och Selma och Svea sköter gärna om försäljningen och säger att de tycker om att träffa bekanta. I år bjuds det på riktiga läckerheter i Café Norrgård.

– Det blir rabarbermuffins och rabarbersaft, avslöjar Svea.

– Och smörbullar som vi gräddar på morgonen, fortsätter Camilla.

De berättar att många barnfamiljer brukar besöka dem och Selma och Svea funderar på att plocka fram käpphästarna som de också har gjort tidigare år. Framför huset finns en härlig syrenberså som står i full blom – där inne kan besökarna slå sig ner och njuta av en kopp gott kaffe och hembakat.

Gårdsloppsrallyt pågår från klockan 11–17 söndagen 9 juni. Mera info finns på webbsidan: https://loppisrally.fi/.

Malin Johansson

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*