Inga kärlekslås i Pargas

kärlekslås2
Pargas stad vill inte ha kärlekslås på Kyrksundsstrandens bro. De lås som har varit där är nu borttagna.
 
För några år sedan dök det första kärlekslåset upp på Kyrksundsstrandens bro. Någon hade kommit på idén att följa den internationella trenden att låsa fast sin kärlek genom att fästa ett hänglås i ett broräck. Nyckeln kastas i vattnet som en symbol för evig kärlek. Låsen har ofta kärleksparets namn ingraverat. Företeelsen har spridits i många europeiska städer under de senaste åren men har förekommit under längre tid i Asien och i Italien. I Sydeuropa finns det redan många broar som är fulla av dylika kärlekslås, men det finns också lås på broräcken i bland annat Tammerfors, Åbo och Stockholm.
Nu är de cirka tio låsen som funnits på Kyrksundstrandens bro borttagna av stadens trädgårdsavdelning på begäran av vikarierande planläggningschef Turkka Michelsson. Michelsson uppger att låsen togs bort eftersom det inte ser vackert ut när låsen rostar, dessutom blir det en viktbelastning på bron om det kommer många lås.
– Bron har viktbegränsning och om det hänger många lås där sliter de på bron. Det ser heller inte bra ut när det hänger många rostiga lås där. Jag anser inte att kärlekslås är något som hör till vår kultur, det kan passa i Sydeuropa men här hos oss passar det inte, säger Michelsson.
Låsen är nu trasiga eftersom de har knipsats bort från räcket men de finns tillsvidare sparade på Pargas stads trädgårdsavdelning. Om man vill ha tillbaka sitt lås kan man kontakta parkarbetsledare Sonja Österholm.
Marina Saanila

5 Kommentarer

 1. Vad kan vara vackrare en kärlek? Har inte sett/satt något lås någonstans men skulle kunna göra det om jag vetat att det finns i Pargas. Att man ens ids “förstöra” ett pars, en sårts “bröllop” för vad? Att det blir fult? Ingen kan väll tycka att det blir fult om man vet vad et är frågan om? KÄRLEK! Ge ett ställe var kärleken kan blomma i Pargas 🙂

 2. suck, suck, suck över Suckarnas bro….. jag undrar i mitt stilla sinne hur svagt byggd denhär bron är, om det är riskabelt att hänga några små hänglås där….. Ska man våga gå över den eller måste man först kolla vikten? Hur är det om flera personer samtidigt är på bron? Det var ju bra att låsen togs bort i tid, så att ingenting allvarligt hann hända och att låsen inte hann bli så rostiga att de förfular denna bro…..? Sedan finns där ju övervakningskameror, så att Turkka kan sitta och kontrollera att ingen sätter dit flera lås och visar sin kärlek…. Nej, kärlekssymboler hör inte hemma i Pargas kultur! Nu vet vi det! Det är bara på andra ställen….

 3. Jisses-Amalia! Nu först läste jag argumentationen. Jag har lite svårt att förstå orsaken. Det måste vara en helsickes svag bro som kan bågna av några lås! Jag önskar paren som hängt dit dem fortsatt lycka trots att Pargas vikarierande planläggningschef Turkka Michelsson äventyrat deras bevis på evig kärlek. Hoppas de inte är vidskepliga!

 4. Voi hyvänen aika! Mihin tuhlaamme energiaamme eikö voisi laittaa vaikka keskuspuistoon siltaa jonne voisi lukita nämä rakkauden lukot. Mitä paraisilla tapahtuu ei saa tehdä sitä eikä tätä. Mediasta saa lukea myös yrittäjyyttä tyrmääviä juttuja nyt olisi jo aika miettiä miten saisimme ihmiset viihtymään paraisilla kannustamaan ja tukemaan yrittäjyyttä nehän luovat myös työpaikkoja tänäpäivänä kun saa lukea suurista irtisanomisista

 5. Hej Turkka Michelsson vilken Galax kommer du i från
  var broarna i din Galax så svaga att de inte tålde nåra futtiga lås?
  På andra sidan är från denna galax som kallas Vintergatan i såfall har du sovit på mattelektionerna
  Här i Sverige ser man opp till den Finska skolan men du har kanske utbildat deg Sverige och då förstår jag din attityd för den enda sanna humaniteten som är att älska din nästa som du älskar dig själv1

Kommentarerna är stängda.