Inget kortare vaccinintervall i Pargas för alla

Medan det på orter som till exempel Helsingfors, Sibbo och Borgå är möjligt att få den andra vaccindosen efter åtta veckor, håller Pargas fast vid THL:s rekommendation om tolv veckors mellanrum mellan den första och den andra dosen av coronavaccin.

Hälsovårdare Carola Silander-Lehtinen säger att ingen kommun per automatik ger den andra vaccindosen efter åtta veckor.

– Också i Pargas är det möjligt att få den andra dosen efter åtta veckor, om det finns vägande skäl, som en kommande operation eller sjukhusvistelse eller så. Man kan vid behov kolla om vi har lediga strötider, men att systematiskt korta intervallet till åtta veckor för alla som ska få den andra dosen har vi inte möjlighet till.

Logistisk utmaning

Hon säger att det i Pargas skulle vara logistiskt svårt att ge den andra vaccindosen till flera redan efter åtta veckor.

– Vi får en viss mängd vaccindoser och enligt det har vi vaccinationstider inplanerade med tolv veckors mellanrum. Sedan kan det naturligtvis bli förändringar i rekommendationerna senare i höst.

12–15-åringar får vänta på ministeriets förordning

Tills vidare har endast de 12–15-åringar som hör till en riskgrupp vaccinerats, medan de flesta i den här åldersgruppen fortfarande är ovaccinerade. Samtidigt börjar skolorna inom kort, i Pargas på måndag den 16 augusti.

Här, liksom i alla andra kommuner, väntar man på besked från Social- och hälsovårdsministeriet om att också den här åldersgruppen ska vaccineras.

– Jag tror att det kan börja hända ganska snabbt, bara tjänstemännen på ministeriet är tillbaka efter sina semestrar, säger Silander-Lehtinen.

Skulle det inte ha varit bättre om ungdomarna hade fått sin första dos före skolorna börjar igen?
– Jo, det skulle det.

Carina Holm
carina.holm@aumedia.fi

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*