Inte riktigt sig likt på Lillholmen

I år är det en familjepjäs som gäller för Teaterboulage. Att det blir något helt annat än vad många är vana med står också det klart.
Årets andra Boulagspjäs har premiär om en knapp vecka. Det är Barbro Lindgrens älskade barnböcker om den aningen udda familjen Loranga, Masarin och Dartanjang som står i tur på Lillholmen. Senare i höst blir det drama av Strindberg med Drömspel, men det är en helt annan femma.
Manuset till Teaterboulages sommarpjäs är adapterad fritt efter böckerna och skrivet av Therese Söderberg och regissören Bobo Lundén.

Regissören Bobo Lundén är bekant för de flesta av Teaterboulages vänner. Foto: Mikael Heinrichs.
Regissören Bobo Lundén är bekant för de flesta av Teaterboulages vänner. Foto: Mikael Heinrichs.
Publikintegrering är ett bärande tema i sommarpjäsen, där det utlovas lek och skojigheter för hela slanten.
– Det här är en föreställning för alla åldrar, det händer en massa hela tiden så tiden blir garanterat inte lång för barnen, intygar regissören Lundén.
Han medger att det varit en utmaning att få huvud och fötter på Lindgrens ursprungstext.
– Jag trodde på riktigt att hon måste gå på droger då hon skrev den här, det finns ju ingen logik i nånting. Som dramatiker tycker jag om då det finns en dramatisk båge, men här är det bara att köra på.
Efter föreställningen hoppas man från arrangörshåll att publiken faktiskt stannar kvar och insuper stämningarna.
– Jag hoppas på många selfies från bollkaret, skrattar Lundén.
Farfar Dartanjang (Riddo Ridberg) är hypokondriskt lagd och följer minutiöst upp sitt hälsotillstånd i vedboden. Pappa Loranga är med på det mesta medan tioåringen Masarin är den som tar ansvar.
– Det är en lek som pågår i två timmar, det finns ju nog ett manus, men … Om man tänker på det engelska ordet för pjäs, dvs. ”play”, betyder det ju också lek. Vi tar det här ordagrant, säger Lundén.
Lekfullheten syns också i läktararrangemangen. Det finns soffor, kuddhörnor och andra element som är dels läktare för publiken, dels delar av scenen.
Masarin (Frida Lassus) och Loranga (Anders Helenius) återvänder från tigerschas. Foto: Mikael Heinrichs.
Masarin (Frida Lassus) och Loranga (Anders Helenius) återvänder från tigerschas. Foto: Mikael Heinrichs.
Det höga tempot och samspelet med publiken ställer skådespelarna inför nya utmaningar. Om man brukar säga att två föreställningar inte är varandra lika dras det påståendet till sin spets i sommar.
– Vi får hoppas att vuxenspärrarna släpper. Barnen tror jag inte det skall bli så svårt att få med i leken, säger Lundén.
För Anders Helenius är det här första gången han medverkar i en familjepjäs.
– Som pappa själv känner jag igen en hel del av det som hänmder, men jag kan ju medge att Loranga kanske inte är den bästa föräldraförebilden. Det är ju nog helt bra att barnen går i skola, säger han.
– Min roll är så annorlunda att man kanske inte är så mycket sig själv den här gången, säger Frida Lassus som spelar Masarin.
Från föreningen Teaterboulages del vill Janne Lindgård ännu passa på att tacka staden för att man får husera i Lillholmens paviljong.
I videoklippet nedan får du ett litet smakprov av pjäsen och dessutom en exklusiv titt in i Dartanjangs vedbod.

Mikael Heinrichs