Jag förändras med tiden

Jag är inte samma person som jag var fem år sedan, jag känner inte ens det samma som jag gjorde för två veckor sedan. En del minnen lämnar starka avtryck medan andra blir totalt bortglömda. Upplevelser, känslotillstånd och självinsikt förändrar oss som personer. Det är okej att förändras, det gör vi alla.

Hjärtekross, bortgång och psykisk ohälsa. Relationer, självsäkerhet och medvetenheten om sig själv. Allt detta förändrar oss. Det finns både sorgliga och lyckliga händelser som formar oss och personligen skulle jag säga att båda gör oss starkare som individer i slutändan. “Allt blir bra till slut, och blir det inte det – då är det inte slutändan”, eller vad det är man brukar säga. Vissa förändringar skapar man medvetet själv men mycket förändras med tiden.

Något som för mig personligen kan kännas irriterande att få höra är “Du har förändrats” eller “Du är inte likadan som du var förr”. Vi utvecklas alla hela tiden. Små som stora saker förändrar vår personlighet, vårt tankesätt och syn på saker. Vi kan inte stoppa utvecklingen av oss själva, och speciellt inte på grund av någon annan. Jag har själv märkt att jag har förändrats mycket under det senaste åren. Jag har hittat mig själv och fokuserar mer på saker som faktiskt är viktiga för mig själv. En betydelsefull insikt som jag haft på senaste är synen jag har på framgång. Framgång är inte endast akademiskt som karriär eller status, utan främst av allt överträffande av personliga förväntningar och mål. En mycket viktig förändring i mitt liv.

Hör du någon säga att du förändrats, ta det som en komplimang, du har utvecklats. När de säger att de inte gillar det, kan det betyda att du enligt dem utvecklats för mycket utan dem. Men med tiden förändras vi alla och det är helt naturligt. “När vi inte kan förändra en situation längre utmanas vi att förändra oss själva” är ett citat av neurologen och psykiatrikern Viktor Frankl. Jag tycker att detta citat är något alla borde ta ut av och med hjälp av det se förändringar som en naturlig del av livet. Självacceptansen är lika viktig som att acceptera att människor omkring oss utvecklas. Relationer förändras, livet förändras.

Förändring är nyttigt. Och det är helt okej att jag inte är samma person som jag var för fem år sedan eller att jag inte känner samma saker som jag gjorde för två veckor sedan.

Caroline Voutilainen

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*