”Jag har alltid varit intresserad av hur kroppen fungerar”

dam
Egenföretagare. Emilia Kronström tror att fysioterapin har mycket att ge till de utmaningar som finns gällande människors funktionsförmåga. Bild: Malin Johansson.

För drygt en månad sedan registrerade läraren Emilia Kronström ett företagsnamn vid sidan av sitt huvudsakliga jobb för att ta emot kunder på den
privata marknaden.

– Företagande har redan tidigare intresserat mig och därför känns det bra att nu prova på det, trots att det är småskaligt vid sidan av ett annat jobb, säger Emilia Kronström.

Jobbar som lärare

Till vardags jobbar Emilia som lärare i hälsokunskap och gymnastik i Pargas. Sedan mitten av augusti i år erbjuder hon även tjänster inom motion, träning och välmående för andra målgrupper än skolelever. Just nu är det främst frågan om massage, kartläggning av hälsokondition och hjälp att komma igång med till exempel styrketräning eller löpning. Hon ger också råd vad gäller mer specifikt muskelstärkande träning eller rörlighetsträning för ett visst ändamål, till exempel för löpning eller för att klara av arbetsrelaterade rörelser bättre.

– Så småningom, när jag är klar med fysioterapistudierna kommer jag också att ge fysioterapi.

Ledare för PIF-akademin två morgnar i veckan

Emilia jobbar som egenföretagare, främst i FysioGyms utrymmen, och får på det sättet den sista praktiken som hör till studierna gjord och hon räknar med att ha avklarat studierna innan jul. Emilia kommer också att vara med i PIF-akademin två morgnar i veckan, där hon håller fysikträningar. Hennes målsättning är att ge ungdomarna en bra grund för fortsatt träning.

– Åtminstone nu i början kommer mitt område att vara löpteknik, snabbhet, explosivitet och reaktionsförmåga, jag vill också kunna ge dem träningshandledning vid till exempel skador.

Bakgrund som tävlingsidrottare

Emilia har en diger idrottsbakgrund och började spela handboll och fotboll som ungefär 7-åring och friidrott började hon med i 11-årsåldern. Vid 17-årsåldern brast det främre korsbandet i ena knät under en handbollsmatch och en tid efter det bestämde hon sig för att satsa på löpningen och huvudsträckan blev 400 meter.

– Jag har haft nytta av min idrottsbakgrund i studierna. Som idrottare utvecklar man en viss kroppskännedom som är bra att ha som fysioterapeut.

Från idrotten är Emilia också van att använda den egna kroppen som arbetsredskap och hon har en bra rörelsebank från den egna idrottsbakgrunden och kan relatera till det egna idrottandet då hon jobbar med sina kunder.

– Ta kontakt om du tror att jag har något att erbjuda dig, hälsar Emilia.

Emilia ”Emmi” Kronström
Ålder: 37
Bor: i Pargas
Utbildning: lärarutbildning med inriktning på hälsokunskap och gymnastik, snart också fysioterapeut
Jobbar som: lärare i hälsokunskap och gymnastik i åk 7-9 och gymnasiet. Jobbar också som fysioterapistuderande främst vid FysioGym.
Intressen: rörelse och träning i olika former, till exempel pilates och innebandy regelbundet, men också löpning och andra tränings- och motionsformer nu och då, skulle gärna spela futsal. Egna barns hobbyer. Är med och leder friidrottsträningar för juniorer.
Bästa idrottsliga prestation: medaljplaceringar på 400 meter under åren 2004-2008 i junior-FM (19- och 22-årsklasserna), representerade Finland tre gånger i Nordiska ungdomslandskamper.

Malin Johansson

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*