Jannicke Ingelin: ”Nu får jag jobba med konst inom ett bredare område”

Jannicke Ingelin brinner för att göra konsten tillgänglig för alla och vill utveckla strukturer som även lever vidare efter projektets slut.

Den 25 mars i år anställdes projektledare Jannicke Ingelin av Pargas stad och sedan maj jobbar hon heltid med att göra konstundervisningen mer jämlik och tillgänglig för barn och unga inom ramarna för det riksomfattande programmet SKAPA. I december ifjol fick Pargas stad motta 270 000 euro i bidrag från Svenska kulturfonden, som står som aktör bakom SKAPA-projektet. Målet med projektet är att stärka barns och ungas välmående genom att bidra till att fler får delta i konstundervisning – både inom den grundläggande konstutbildningen och på hobbynivå. Projektet är tvåårigt och förverkligas på både svenska och finska.

Ser fram emot nya arbetsupgifter

Ingelin har en bakgrund som flöjt- och musiklärare, frilansande musiker och har under de senaste åren jobbat inom småbarnspedagogiken samt som projektledare för blåsmusik inom Finlands svenska sång- och musikförbund. Hon ser framemot att nu på heltid få ta itu med sina nya arbetsuppgifter.

– Nu får jag jobba med konst inom ett bredare område och får en chans att utvecklas och även påverka, säger hon.

 “Som bäst jobbar jag med att etablera en köpmodell”

Ingelin berättar att det finns en tydlig projektplan och hon samarbetar tätt med både kulturskolorna, kulturchefen och bildningen i staden. Fokus kommer att ligga på barn i alla åldrar samt att stöda kulturskolorna och att främja långsiktiga samarbeten mellan den grundläggande konstundervisningen och småbarnspedagogiken.

– Som bäst jobbar jag med att etablera en köpmodell där Pargas stad ska köpa tjänster av konstskolorna i form av kulturpaket till daghemmen och de lägre klasserna.

I planerna finns att anställa skolkonstnärer

En annan viktig arbetsuppgift som Ingelin lyfter fram är den kompetenshöjande verksamheten för pedagogerna/lärarna och som bäst gör hon en kartläggning över vilka behov som finns. I planerna finns att anställa skolkonstnärer och framför allt vill Ingelin att konsten också ska bli mera tillgänglig för periferiskolorna.

– Vi kommer att jobba med att ta konsten till skolorna, säger hon.

Hon hoppas också att de strukturer som nu utarbetas lever vidare efter att projekttiden tar slut i juni 2026.

Malin Johansson

Jannicke Ingelin
Ålder: 37
Bor: i Åbo, uppvuxen i Ekenäs
Utbildning: musikpedagog med tvärflöjt som huvudämne
Familj: man och två barn
Intressen: gillar musik och handarbete
Aktuell som: nyanställd projektledare inom SKAPA II, Pargas stads SKAPA-projekt som är en del av Svenska kulturfondens satsning på konstundervisning för barn och unga.

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*