Januari är det nya augusti

Julmaten är uppäten, släktingarna har besökts och det nya årtiondet tagits emot i varmt väder. Eventuellt ar man avgett några nyårslöften. Traditionellt har årsskiftet fört med sig en uppryckning efter frossandet kring jul, beslut om hälsosammare levnadsvanor och kanske en ny hobby. I samband med skolstarten märker man alltid av en högsäsong då det kommer till nya hobbygrupper och pröva på-tillfällen av olika slag.

Inom scoutingen har man med begreppet ”januari är det nya augusti” velat betona tiden efter årsskiftet och locka med nya barn, unga och vuxna till en ny hobby genom att erbjuda trevlig sysselsättning för fritiden. Vad kunde vara bättre än att träffa nya vänner, ta del av nya upplevelser och göra en utflykt i naturen?

Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter ry är Finlands största ungdomsorganisation med över 65 000 medlemmar. I hela världen finns det över 40 miljoner scouter i över 200 länder. I Pargas har den finskspråkiga scoutkåren Paraisten Merikotkat ry varit verksam i över 50 års tid.

Frivilliga vuxna och unga har genom sitt engagemang gjort det möjligt att ordna verksamhet varje vecka, utfärder och läger. Tillsammans har vi tagit oss till topparna i de lappländska fjällen, myst tillsammans med tusentals andra scouter på storlägrens lägerbål, lekt, spelat och lärt oss en massa nytt i den egna gruppen på Gamla Malmen eller i skärgårdsnaturen som omger oss. Enligt

Finlands Scouters statistik bidrar scoutingen till över tre miljoner timmar frivilligarbete på årsbasis – det motsvarar hisnande 1 800 ungdomsarbetares arbetsinsats.

Scoutingen är en mångsidig och flexibel hobby som erbjuder något för alla och envar. Man kan forma den egna scoutinghobbyn till exakt sådan man själv vill. Som vuxen behövs ingen tidigare erfarenhet, det är fritt fram att komma och pröva på scoutingen precis sådan som man är. Som vuxen kan man delta i den veckovisa verksamheten med barn och unga, delta i utfärder, utbilda eller sköta pappersarbete om man så önskar. Det finns uppgifter för var och en.

I den regelbundna verksamheten behövs ledare för barngrupper, matansvariga, underhållsansvariga till utflyktsstugan – och om man inte har någon lämplig uppgift på lager går det att fixa en sådan. Man behöver inte kunna allting då man går med, scoutingrörelsen har en välfungerande utbildningsverksamhet.

Barn och unga jobbar tillsammans i grupper med åldersanpassad verksamhet. Ju äldre man blir, desto mer ansvarsuppgifter och projekt dyker det upp i verksamheten.

Blev du intresserad? Är du redo att ta dig an ett äventyr? Bekanta dig med Paraisten Merikotkats verksamhet i sociala medier eller på webben – eller mejla mig på heidi.luoto@partio.fi.

Heidi Luoto
Paraisten Merikotkats informationsansvarig och uppdragschef samt ordförande för vuxen- och förtroendegruppen i Lounais-Suomen Partiopiiri.

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*