”Ju färre vuxna desto fler ungdomar”

schoolsout5I år har ungdomarna själva fått vara med och planera Schools out evenemanget som går av stapeln på lördagen i Centralparken.
 
Årets Schools out evenemang blir lite annorlunda än tidigare år. Ungdomarna själva har haft lite mer att säga till om i planeringen av evenemanget vilket har lett till att årets evenemang kommer att vara mera avslappnat. Speakern har på ungdomarnas begäran skippats och trots att flera band också i år kommer att spela under kvällens så satsar man nu mera på annat program. Till exempel kommer det att ordnas sumo-brottning, det kommer att finnas en mekanisk rodeo tjur som man kan rida på, och bubbelfotboll som går ut på att man spelar fotboll inne i stor plastboll. Sex stycken plastbubblor har beställts, då kan man spela bubbelfotboll med tre personer på varje lag. Det kommer också att finnas en så kallad chill-hörna med soffor där ungdomarna kan sitta och umgås.
Redan i mars kontaktade fritidsledaren Andreas Rantala och vikarierande fritidssekreteraren Joel Kronqvist ungdomarna för att höra deras åsikter om programmet. Kalle Grönroos och Sigurd Möller från Sarlinska skolan har båda varit med i arbetsgruppen. Deras punk-pop band Another Waisted Night  kommer att spela under kvällen.
– Det är bra att det ordnas ett sånt här evenemang. Det finns inte så mycket annars att göra här så det är trevligt med program. Det är också bra att vi har fått vara med och planera, i fjol var programmet lite för stelt och organiserat. Vi vill ha ett mera avslappnat program och så få vuxna på plats som möjligt, säger killarna.
Övriga band som spelar är Åbobandet Viper Arms och Hermanni Turkki från Helsingfors. Dessutom spelar DJ Gend, d.v.s. Mats Söderman från Pargas, elektronisk house musik i två omgångar.
Det är nu tredje året som Schools out evenemanget ordnas. Evenemanget ordnas av Pargas stad och Åbolands ungdomsförbund. Meningen är att ungdomarna ska ha någonstans att vara och någonting att göra i stället för att de ska hänga ute på stan eller på stränder och dricka alkohol. Alkohol får inte alls finnas på området.
– Programmet ska vara så bra att ungdomarna inte behöver fara och dricka någonstans, säger Kronqvist. Det ska vara ungdomarnas ställe, ju färre vuxna desto fler ungdomar!
Vad gör ni om det blir regn?
– Det blir det inte! Vi har beställt fint väder så det blir det, lovar arrangörerna.
Schools out- evenemanget hålls lördagen 30.5 kl. 18-23 i Centralparken i Pargas.
Huvudmålgruppen är ungdomar i högstadie- och gymnasieålder men även lite yngre kan komma.
Evenemanget är kostnadsfritt.
Marina Saanila