Jubilarernas år 2017

PK 8.6.2017.
PK blickar tillbaka på ett år fyllt av jubileum, glädje, ilska, sorg, hopp och ljus.
Finland 100, Åbolands hantverk 80, gymnasieutbildningen i Pargas 70, Pargas krigsveteraner 50, Pargas brandpersonal 50, Missionsboden 30, Teaterboulage 20 … Där bara några av jubilarerna som passerat revy i Pargas Kungörelsers spalter under året.
Men det är ingalunda enbart jämna år som uppmärksammats i spalterna, trots att det kanske ibland känts så. Det har varit både kommunala beslut, blåljus och polisärenden, utnämningar och kanske främst av allt stadsplaneringsfrågor som blivit snackisar över allt annat.
Malmstrandsprojektet, det vill säga de nya planerna för hotellet och gästhamnen på Kalkholmen, och Vapparvägens affärscentrum har varit två av de större samtalsämnena då det kommer till stadens planeringsenhet. Planerna på nytt bostadsområde i Norrby, flytten av Ålövägens anslutning till Skärgårdsvägen och Kyrksundsstranden samt förstås Ernholmsprojektet i Nagu fick likaså en och annan att höja på ögonbrynen.
Oberoende av vad man tycker om var och en av planerna kan man inte undgå av att konstatera att det för första gången på länge åtminstone känns som att det sannerligen rör på sig i Pargas. Det är inte bara dagbrottet som växer längre.
Och den ståtliga, gamla eken vid Gamla kommunalstugan som skulle fällas i april står fortfarande kvar.
Överföringen av stadens kosthåll till det kommunalt ägda Arkea från och med den 1 september har också fått känslorna att svalla. Vissa säger sig inte ha märkt någon skillnad, andra har sagt upp sig och dessutom har Konsument- och konkurrensverket KKV fått upp ögonen för Pargas affärsöverlåtelse och begärt in utredningar i flera repriser. Vad KKV tycker och tänker i sin roll som övervakande instans för konkurrensutsättningar återstår att se, men det kan faktiskt komma att handla om ett prejudikat. Många sitter med vita knogar och väntar på besked.
Dessutom hade vi ett kommunalval. Ett val där SFP fick enkel majoritet i fullmäktige, men samtidigt ett enormt ansvar.
Ett ansvar som de andra partierna gång på gång påminner dem om. PK gjorde också ett inhopp i valrörelsen med en valdebatt i stadshuset som samlade ett trettiotal åhörare på plats och som sågs av många fler i efterhand som videoupptagning.
PK drabbades också av avsked under 2017. Tidningens mångåriga medarbetare och inhoppare Göran ”Gösse” Storfors gick bort efter en längre tids sjukdom. Leena Lehtonen gick i pension efter nästan 30 år som PK-redaktör.
Men det hände också mycket positivt. De syriska flyktingbarnen har fått en läxhjälpgrupp i Koivuhaan koulu, Pargas hade flera kvinnliga kommunalvalskandidater än tidigare år, Pargas IF fick utmärkelsen som årets förening, de svenska skolornas Läsväskan-koncept lanserades, Skräbböle skola invigdes officiellt efter renoveringarna och Lux Archipelago lyste upp i novembermörkret.
Den som tycker att vi i tidningen fokuserar för mycket på negativa saker kan gärna ta och bläddra igenom tidningarna en extra gång – för det påståendet håller inte.
Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi