Jul eller ej

Decembermånad har alltid varit min favorittid på året. Mysig belysning, juldekorationer, pyssel och den kalla snön på marken. Man får klä sig i tjocka tröjor, yllesockor på fötterna och bara drömma om vad den kommande tiden har att erbjuda. Det är allt från julmarknader och lucia till självaste julafton.

Den 24 december samlas vi alla, det har alltid varit så. Familj, släkt och vänner tillsammans för att fira jul. Morgonen börjar med gemensam frukost tillsammans med familjen. Det lagas risgrynsgröt och så kollar vi på något som kommer på tv:n. Senare på dagen samlas vi med släkten och så är det dags för julmiddag och samtal långt in på kvällen. Vid en lämplig tidpunkt är det någon som klätt ut sig till jultomte och delar ut paket. Jag blir varm inombords när jag tänker på detta. Det är en så stämningsfull tid. Jag älskar juletider och är så tacksam för att ha människor runt om mig som får mig att känna mig trygg. Tänk om alla hade det så här.

Verkligheten ser tyvärr inte ut så, juletider är inte en rolig och stämningsfylld tid för alla. Det är inte en självklarhet att ha den lyxen i vardagen som jag själv har. Det finns många som inte har någon att spendera julen med, som blir isolerade och ensamma i ledsna tankar. Det finns för många som lever i förhållanden där julen inte bidrar med någon lugn och ro. Det är tyvärr en jobbig tid runt hörnet för fler än man kan tro. Jag tror att det är ganska lätt att glömma bort detta då man själv inte lever i det. Jag vet själv att jag kan ta det som en självklarhet att jag alltid har någon att vända mig till. Att jag tar för givet alla fina människor jag har att spendera min tid med under det mörka halvåret. Jag önskar att alla hade det så.

Därför vill jag börja dessa juletider med att lägga tankarna på dem som känner att julen inte är för dem. För dem som känner att högtider som julen känns extra jobbig. Jag tänker göra det lilla jag kan och hoppas att alla andra också gör det. Är inte decembermånaden din favorit ska du veta att du inte är ensam. Jul eller ej, kom ihåg att värna om folk runt omkring dig.

Caroline Voutilainen

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*