Julen kom till Pargas

Julstadens öppning. Då julbelysningen tändes på fredagskvällen i Pargas centrum var det många som ville ta del av Julstadens öppning. Bild: Malin Johansson.

Ett lyckat evenemang

Julstadens öppning på fredagen lockade många besökare till Pargas centrum. Evenemanget har tidigare år kallats för Julgatans öppning, men i år ville man lyfta fram hela centrum och samarbetspartnerna var många. Som huvudarrangör stod föreningen Kiva i Pargas, men även Invånarföreningen Gamla Malmen, Väståbolands Företagare, Pargas stad, Pargas idrottsförening och församlingen medverkade och bidrog till att det blev ett lyckat evenemang.

Öppningen av julstaden inleddes redan klockan 17:30 då julbelysningen tändes i granen intill kyrkan. Besökarna fick njuta av vackra toner då kören Laulavaiset glatt stämde upp till sång. Därefter tog sig kortegen sakta framåt med tomtarna i spetsen till den juldekorerade Runebergsbron där kören igen stämde upp till sång. Gamla Malmens invånarförening har sett till att Pargas har en riktig julbro med vackra bågar beklädda med granris och ljusslingor.

Öppningstalet hölls av Julie Wallin

Julstadens öppningstal hölls av Företagarföreningens ordförande Julie Wallin framför en stor publik på Köpmansgatan, som ivrigt väntade på att få se julbelysningen tändas.

– Jag är väldigt glad över att det är så mycket människor här idag, sa Wallin och började räkna ner sekunder till kvällens höjdpunkt då julbelysningen på Köpmansgatan skulle tändas.

Några sekunder senare lystes hela gatan upp av en stämningsfull julbelysning och nytt för i år är lyktstolparna som dekorerats med polkagrisljusslingor, vilka piggar upp och ger julstämning. Många ville också träffa jultomten i tomteverkstaden och lämna in sina brev och önskelistor. FBK deltog i evenemanget med sin brandbil och ledde paraden med snödrottningen i spetsen genom Köpmansgatan. Ingen behövde heller gå hem hungrig då det serverades allt från gröt till korv och våfflor och den som ville kunde dessutom avnjuta ett besök i caféerna och restaurangerna som höll öppet under fredagskvällen, liksom butikerna i centrum. Julen har kommit till staden – liksom de första snöflingorna.

Malin Johansson

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*