Kaffe och glass vid Bläsnäs simstrand

Bläsnäskiosk2
Badgästerna vid Bläsnäs simstrand kommer i sommar att få köpa förfriskningar i ett litet pop-up kafé.
När Oskar Suominen läste PK förra veckan blev han väldigt häpen, i en insändare föreslog nämligen Folke Pahlman att någon ungdom kunde ha som sommarjobb att sälja kaffe och läsk vid simstranden i Bläsnäs. Det här är något som den 21-åriga Suominen har gått och funderat på hela vintern. Han bor själv mitt emot stranden med sina föräldrar Eivor och Paavo Suominen och behöver sommarsysselsättning.
– Vi blev nog väldigt förvånade när vi såg att någon annan haft samma tanke som vi. Vi har en liten husvagn som kan fungera som kiosk och som vi kommer att ställa på vår backe här mitt emot stranden.
Oskar Suominen är idrottsledare från Solvalla idrottsinstitut och är också utbildad till personlig tränare. För tillfället jobbar han som skolgångsbiträde och eftisledare vid svenska skolan i S:t Karins, men eftersom jobbet tar slut vid skolavslutningen behöver han ett sommarjobb. I kiosken ska han åtminstone sälja glass, kaffe, läsk och något kaffebröd. Eventuellt blir det också någonting saltigt som t.ex. varm korv. Eftersom husvagnen kommer att stå på familjens egen gård blir det inget problem med elektricitet till frys, kylskåp och mikrovågsung.
Både Oskar och hans pappa Paavo är båda väldigt intresserade av vattensporter och de kommer därför också att hyra ut utrustning för olika vattensporter, som till exempel kanoter, surfbräde, roddbåt, SUP-bräde (Stand Up Paddle Board) och metspön.
För några år sedan höll Suominens kurser i vindsurfing och troligtvis blir det kurser även i år. Eventuellt kommer de också att hålla seglingskurser.
Kaféet har inga fastslagna öppet tider, det kommer att vara öppet under soliga dagar när det finns folk på stranden.
– Blir det en solig sommar blir det inte så mycket semester för mig. Men å andra sidan är det här ju roligt, ett riktigt sommarnöje. Och både mamma och pappa har lovat hjälpa till när de har semester.
Marina Saanila