Kallt väder har försenat potatisskörden

potatisåker
Nultopotatis. Roger Lindroos siktar på att ta upp de första potatisarna om några veckor. Bild: Malin Johansson.

Det kalla och ruskiga vädret med låga temperaturer långt in på våren har försenat årets potatisskörd, men om några veckor hoppas ändå Roger Lindroos i Nulto på att få skörda de första nypotatisarna.

– Vi siktar på att ha nypotatis att sälja om ett par veckor, åtminstone i vår egen potatisbod, säger Lindroos.

Då Lindroos gräver upp en potatisplanta för att se hur mycket den har grott, kan man skymta små vita, knölar som till storleken påminner om vindruvor. Trots frostnätter har plantorna klarat sig bra, endast något enstaka brunt blad syns på potatisblasten. Nu då vädret har blivit varmare växer potatisblasten snabbt under fiberdukarna och Lindroos säger att det är viktigt att i rätt skede ta bort dukarna, annars växer bara blasten och inte potatisen.

– Ungefär en vecka innan vi tar upp potatisen, tar vi bort dukarna.

Sammanlagt har Lindroos 10 hektar nypotatis och den tidigaste sorten är Timo och lite senare kommer även Annabelle och Sieglinde (Siikli på finska). På Lindroos gård i Nulto finns också ett stort växthus där han odlar hallon och just nu finns där cirka 1200 frodiga, gröna hallonplantor vars bär börjar vara färdiga att skörda. Lindroos har även sina hallon till salu i potatisboden i Nulto.

Malin Johansson

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*