Kan man bli konståkare i vuxen ålder?

Teknikövning. Tränare Minna Vuorinen undervisar unga konståkare i Skating Team Parainen.

FunSkate passar alla

Efter en snabb titt på mina sönderrostade skridskor från högstadietiden under tidigt 1990-tal konstaterade jag att det behövs ett par nyare skridskor om jag ska kunna genomföra den planerade konståkningslektionen med stoltheten i behåll. Sagt och gjort – med lånade skridskor av betydligt nyare årsmodell möter jag upp tränaren Salla-Kaisa Heliander från Skating Team Parainen för att delta i mitt livs första konståkningslektion.

Salla-Kaisa berättar att Skating Team Parainen sedan oktober erbjuder konståkning för vuxna i form av Funskate- och SkateFit-lektioner på söndagar i Pargas ishall. Skating Team Parainen hette tidigare Parsport Taitoluistelu, men har sedan hösten fungerat som en fristående förening.

– FunSkate riktar sig till unga och vuxna och alla som är intresserade av skridskoåkning som träningsform är välkomna. Gruppen passar också de som redan har en tidigare issportbakgrund, men det är inte nödvändigt, säger Salla-Kaisa.

Som Bambi på hal is

Vi börjar med att värma upp och jag undrar i mitt stilla sinne varför isen måste vara så hal och blank – jag hade föredragit en skrovlig yta, så där som isen var när vi som barn åkte skridskor hemma på dammen. Nu känner jag mig verkligen som Bambi på hal is och benen är redan stumma efter 10 minuter på isen, då jag spänner benmusklerna ofantligt mycket. Men värre ska det bli. Vi tränar på att bromsa, vi åker turvis framåt och bakåt och gör bågar, skär och vändningar. Efter en halv timme på isen vågar jag redan slappna av och det går betydligt bättre och självförtroendet stiger då jag hör Salla-Kaisas uppmuntrande ord och hejarop. Lyckligtvis har jag hittills lyckats ignorera publiken på läktaren som glatt vinkar till mig då de ser min förskräckta min.

Nybörjare. PK:s reporter  Malin Johansson deltog i sitt livs första konståkningslektion. 

”Det här gör jag gärna igen”

För en som senast har åkt skridskor under högstadietiden är lektionen på 45 minuter alldeles tillräckligt lång. Men Salla-Kaisas uppmuntrande ord och tips gör att jag orkar lektionen till slut och känslan är på topp då det är dags att sluta och jag hör mig själv säga ”det här gör jag gärna igen”. Det finns alltså hopp för den som i vuxenålder vill börja med konståkning.

Salla-Kaisa lyfter fram att man inom Skating Team Parainen följer en så kallad ”stig för skridskoåkare” som går ut på att det finns grupper och träningar som stödjer alla färdighetsnivåer.

– Vi värdesätter varje åkare och vill ge alla möjlighet att träna på den nivå de vill med hjälp av professionella tränare. Tillväxten av våra skridskoåkare börjar i skridskoskolan och grundgrupperna, från vilka man sedan har möjlighet att avancera till färdighetsgrupperna.

FunSkate-gruppen tränar på söndagar klockan 15:30 och engångsavgiften för att delta är 12 euro och ett 10 gångerskort kostar 100 euro. Betalningen sker på plats med kontanter eller Mobilepay. För att delta måste man ha en egen olycksfallsförsäkring som täcker issporter.

Mila Karppinen (15) deltog i FunSkate-lektionen. 

Gratis skridskolektioner

En nyhet är också att Skating Team Parainen från och med resten av året erbjuder skridskolektioner gratis för barn i åldrarna 3-12 år. Skridskoskolan passar både flickor och pojkar och man behöver ingen tidigare erfarenhet av skridskoåkning för att delta. Barnens skridskoskola leds av professionella tränare.

– Skridskoskolan ger bra förberedelser för alla issporter och andra fritidsintressen. Målet är att lära sig de grundläggande färdigheterna i skridskoåkning och få mod att vara på isen, förklarar Salla-Kaisa.
Barnens skridskoskola är på lördagar klockan 10:15-11:00. Förutom Salla-Kaisa, fungerar även Tuuli Haahtela och Minna Vuorinen som tränare i föreningen.

Malin Johansson

1 Kommentar

  1. Löpbanan skulle passa utmärkt för längd- och hastighetsskrinning förutsatt att det blir en kall vinter och ett alternativ till de traditionella isplanerna. Om Helsingfors gjorde stadion till skidspår så borde det inte vara något problem att använda löpbanan som skridskobana på vintern. Finns garanterat fler än jag som vill skinna men inte spela hockey eller göra konster. Att ge sig ut på tunn is har sina risker, håller inte isen ens i vikarna så ligger skridskorna i skåpet.

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*