Kappsegling och marknad på lördag

I Cityregattan 2018 deltog sju båtar i jolleklassen och fem i LYS-klassen. Arkivfoto

Den tredje upplagan av seglingstävlingen i centrum av staden går av stapeln på lördag i Pargas gästhamn. Banan går runt ön Tjuven, vilket gör tävlingen publikvänlig i och med att man i princip ser båtarna från land så gott som hela tiden.

Tävlingen går av stapeln med så kallad chasing-start eller jaktstart, vilket betyder att båtarna startar vid olika klockslag baserat på deras respektive LYS-tal och den som först korsar mållinjen är vinnaren.

– I huvudsak riktar vi oss till kölbåtar, men även jollar med mer erfarna juniorer och seniorer deltar, berättar Minna Ruohonen från Väståbolands företagare som fungerar som tävlingens arrangörer tillsammans med Gullkrona Kryssarklubb.

Start klockan 13

Tävlingsstarten går klockan 13 och innan det blir det skepparmöte där man slår fast banan beroende på den rådande väderleken. Men runt Tjuven blir det, frågan är främst om det blir ett eller två varv.

I gästhamnen med omgivning blir det dessutom försäljning av produkter med maritim anknytning och i gästhamnen uppträder en trubadur.

Liksom tidigare år tävlingen arrangerats, går deltagaravgiften oavkortat till Östersjöfonden.

Hoppas på vädret

Första året tävlingen arrangerades hade man extrem otur med vädret, men i fjol var förhållandena bra – och man hoppas förstås att den just nu rådande väderleksprognosen med regnskurar inte håller streck.

– Det har över lag varit knepigt att få tävlande att ställa upp i seglingstävlingar, till exempel i Korpo runt deltog endast nio kölbåtar. Men här är tröskeln att delta låg och vi hoppas på åtminstone tio kölbåtar i regattan, säger GK:s kommodor Gunnar Laurén.

Prisutdelningen där vandringspriset som donerats av Lokal-Tapiola delas ut sker i samband med GK:s 65-årsfest i Skräbbölehamnens nya mastskjul.

Man hinner ännu anmäla sig till regattan via anmälningslänkarna som hittas på Gullkrona Kryssarklubbs webbplats gk.fi. Intresserade försäljare kan höra av sig till antingen Minna Ruohonen (040-511 7162) eller Ted Wallin (0400-524 177).

Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*