Kärringkvällen får spännande avslutning

Social kör. Paula Gratschev (t.v.) och dirigenten Anna Johnson med lille Oscar ser också körverksamhetens sociala funktion. Foto: Mikael Heinrichs.
Social kör. Paula Gratschev (t.v.) och dirigenten Anna Johnson med lille Oscar ser också körverksamhetens sociala funktion. Foto: Mikael Heinrichs.
Pargas Damkör har i ungefär ett års tid förberett konserten som ges två gånger, nästa torsdag den 8 oktober i Pargas och lördagen den 10 oktober i S:t Henriks ekumeniska konstkapell på Hirvensalo i Åbo.
– Temat för konserten är finsk och finländsk musik som berör. Kvinnor, kvinnoliv och kvinnoöden samt naturen som kraftkälla ligger i grunden för konserten, säger dirigenten Anna Johnson.
Körmedlemmen Paula Gratschev beskriver den kommande konserten som utmanande och intressant, både att öva in och att ta del av som publik.

Det här är ett ypperligt tillfälle för den finskspråkiga publiken att bekanta sig med oss

Tidpunkten för konserten, klockan 20, är senarelagd på grund av Kärringkvällen. Men trots det hade man alltså inte planerat att hålla konserten samma kväll – utan det helt enkelt råkade sig av en slump att köpmännens jippo inföll under samma dag.
– Vi ville ju inte konkurrera med affärerna, utan tror och hoppas på att det här kan vara en vinn-vinn-grej för båda parterna, säger Gratschev.
– Och det passar sig nog riktigt bra för karlarna att komma och lyssna på oss också, skrattar hon.
Att det handlar om en konsert med något utöver det vanliga klarnar senast då Johnson berättar att koristerna också agerar, inte enbart sjunger, under konserten.
– Det finns en koreografi som bygger på känslor: skalan sträcker sig från glättig glädje till panik och tung ångest, utan att glömma glimten i ögat-humorn, berättar Johnson.
Med det sagt kommer det också att bli en del mer traditionell körmusik under konserten, en lämplig blandning helt enkelt.
– Det blir inget modernt som man inte förstår, men trots det annorlunda, intygar de båda damerna.
Kören vill aktivt utmana sig själv och tänja på gränserna. Engagemanget är det inget fel på. Johnson intygar att man kan föreslå allting för kören och oftast får dem med på noterna.
Damkören hoppas på att kunna nå ut till en ny publik i och med den här konserten, där en stor del av musiken är på finska.
– Det här är ett ypperligt tillfälle för den finskspråkiga publiken att bekanta sig med oss, menar damerna.
Har man förutfattade meningar om vad det innebär att vara med i damkörsverksamheten lär de raseras senast här.
Huvudverket i konserten är Suden aika (komponerad av Tellu Turkka-Saari, f. Virkkala), en helhet som många körer uppträtt med delar av. Det handlar om kvinnoöden och hur man frigör sig från någonting förskräckligt samt känslorna med både ro och klagan som förknippas med det.
Damkören strävar efter att uppträda med större satsningar ungefär vart annat år, för två år sedan var det 45-årskonserten och efter det här börjar man jobba mot 50-årsjubileumet om tre år.
– Så nu är också ett lämpligt tillfälle att komma med i kören om man är intresserad, inflikar Johnson. I dagsläget har kören omkring 30 aktiva medlemmar i åldrar från omkring 25 till omkring 80.
Och för att det här med sammanträffanden och dagar inte skall ta slut riktigt än kommer Pargas damkör att uppföra samma konsert två dagar senare i Åbo, på Aleksis Kivi-dagen den 10 oktober. Dubbelt sammanträffande.
– Den lokalen är för övrigt alldeles fantastisk rent akustiskt sett och trots sin litenhet verkligt intressant också för publiken. Det är en helhetsupplevelse i sig att bara uppleva lokalen, säger Johnson.
Nästa större projekt är den traditionella julkonserten tillsammans med de andra körerna i staden.
Konserten i Brankis nästa torsdag räcker en dryg timme, man har ingen pausservering men bjuder de som löst biljett på ett glas alkoholfri cider och en konfekt.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi