Kimmo på Praktia tackar för sig

man med munskydd i järnhandel
Kimmo Salminen går i pension från Praktia. Foto: Mikael Heinrichs

– Ja-a, det blir väl trettio år på järnaffär ungefär. Litet över tjugo här på Praktia, i två skilda etapper, summerar Kimmo Salminen på Praktia knappa veckan innan den sista arbetspasset innan pensioneringen.

Han om någon har sett hur branschen utvecklats, inte bara i Pargas, utan på det större hela. I dagens läge handlar det allt mer om inredning och allt mindre om att väga spik. Men sakkunskap ska man ha.

Järnhandlar hör till de affärer där kunderna helt självmant faktiskt söker upp expediten för att fråga om saker – och då ska man kunna svara.

Det gör han också då telefonen ringer mitt under intervjun och han ursäktar sig för att hjälpa en kund. Då han återvänder stänger han av luren, eftersom vi knappast annars kommer att hinna växla många ord innan nästa samtal.

– Men trots att jag varit med så länge lär jag mig varje dag något nytt känns det som. Ingen är aldrig fullärd på ett ställe som det här, konstaterar han.

Tre järnaffärer i Pargas då han började

Då Salminen började i branschen fanns det tre järnaffärer i Pargas: Praktia som grundades 1987, Konstra och Stigus Järn.

– Det är klart att Åbo drar mera i dag, det märks. Alla har bil i dagens läge, förbindelserna är helt annorlunda. Men under det senaste året har man märkt av att folk vill hållas i hemtrakterna och många har tagit itu med byggprojekt som fått vänta.

Folk sätter hellre sina pengar på att göra det trivsamt hemma än på att resa, och bra så.

Ska bli deltidsgårdskarl på fruns stuga

Han skämtar om att det blir nyanställning för honom från och med maj då han tar över som ”deltidsgårdskarl” på fruns stuga.

– Där finns många stora projekt att bita i, listan har jag gjort själv och den är lång. Det blir både takrenovering och annat.

Det han kommer att sakna framför allt annat är att skoja med kunderna och att snacka skit med kollegerna.

– Jag bara inte kan hålla munnen stängd, men det vet nog alla som känner mig, skrattar han.

Han lovar titta in då som då bara för att se att de unga killarna klarar sig, men samtidigt säger han att han nog litar på dem till hundra procent.

– Vi har ett jättebra gäng här, unga och energiska gossar som kan sin sak.

Det blir kaffe och kaka hela dagen lång på fredag i Praktia. Något smått är också planerat för kvällen tillsammans med kollegerna.

Mikael Heinrichs
mikel.heinrichs@aumedia.fi

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*