Klassträff inför “tiopoängsmatch”

Vill visa sitt stöd. Handbollsprofilerna Bror ”Brolle” Blomqvist (t.v.), Reidar Grönroos, Tore Strömborg och Harry Henriksson litar på det unga Piffenlaget, men vet också hur svårt det kan vara inledningsvis. Foto: Mikael Heinrichs.
Vill visa sitt stöd. Handbollsprofilerna Bror ”Brolle” Blomqvist (t.v.), Reidar Grönroos, Tore Strömborg och Harry Henriksson litar på det unga Piffenlaget, men vet också hur svårt det kan vara inledningsvis. Foto: Mikael Heinrichs.

I samband med lördagens FM-ligamatch mellan Piffen och Dynamo Riihimäki kommer Piffens genom tiderna första FM-serielag i herrhandbollen att samlas. Laget kommer att träffas tidigare på dagen den 12 november, bekanta sig med PIF-center och sedan presenteras innan matchen kör igång i Piug klockan 17.30.

 

– Det kommer folk från Åland, Helsingfors, Kuusankoski och alla möjliga ställen, berättar Bror Blomqvist som tog initiativ till träffen efter att ha snackat med sina lagkamrater.

Orsaken till att laget samlas nu är för att de vill visa sitt stöd och heja fram det egna laget i FM-serien.

– Den första säsongen var det nog inte många matcher vi vann, minns tränaren Reidar Grönroos och bläddrar i ett nött, svart anteckningsblock med vaxpärmar. Där finns samtliga resultat från både den säsongen och senare år.

– Det fanns många paralleller till dagens läge. Vi var många 17-, 18- och 19-åringar i det laget, säger lagets högerytter Harry Henriksson.

De minns mer än väl hur lyxigt det kändes att få spela ytter i Idrottshuset i Helsingfors där det fanns gott om utrymme. I dagens läge hör den hallen till de absolut minsta och jobbigaste i FM-serien.

– Jag minns att många sade att vi skulle ha stor fördel av vår lilla hemmahall, men om sanningen ska fram tror jag vi hade haft mera fördel av en större plan då vi var små och unga.

Helsingforslagen kom hit och kastade sönder oss med tunga skott nästan från halva plan, skrattar centern och högeryttern Tore Strömborg.

Det talas om att det råder handbollsboom i Pargas nu då herrlaget igen tagit steget upp till högsta serienivån. Men nog kunde man förr också.

– På den tiden var det knökfullt här i Sarlinska skolans sal. Man hade folk där uppe på scenen och i dubbla led längs planens kanter, minns Strömborg.

– Hade vi haft samma möjligheter som i Piug så hade vi nog haft fullt hus varje gång.

Pargas IF:s damlag spelade sammanlagt 26 säsonger i följd på högsta serienivå från och med säsongen 1957–58 och hade redan hunnit ta tre FM-medaljer innan herrarna ens spelat på högsta nivån.

Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi