Kommer pengarna?

Den fascinerande världen av makthavare – där ego är valuta och att ignorera löften är en konstform. De som verkar leva på en annan planet än resten av landets befolkning, som kämpar med vardagliga ekonomiska bekymmer. De som inte behöver leva i konstant oro om pengar på grund av nedskärningar. För vissa har obegränsade ekonomiska möjligheter, och för andra är frysta indexförhöjningar, minskat bostadsbidrag och mera lån ett faktum.

Först och främst, låt oss klargöra en sak: studenter är mästare på att stretcha varje euro till det yttersta. Att äta Mama-nudlar tre gånger om dagen är inte bara ett nöje, det är en budgetmässig livräddare. Och att koka ihop under av resterna i kylskåpet i slutet av månaden är inte sällan förekommande. Samt dagarna man har lust att unna sig något för att inte gå under på grund av seminarier, inlämningsuppsatser och tenter, med den onda djävulen på ena axeln som säger att pengar till morgondagens middag inte finns om du köper detta, är inte heller så ovanligt.

Den eviga frågan: ”Varför jobbar du inte?”. Faktum är att ett litet extrajobb kan innebära att man överskrider gränser vilket gör att man förlorar nödvändiga bidrag. Samt en ännu mer nämnvärd sak: studierna faktiskt är vårt heltidsarbete! Ett studiepoäng motsvarar 27h arbete, och per läsår är cirka 60 poäng rekommenderat. Dessutom hör det till studielivet något man kallar livsglädje, det vill säga ett socialt liv med lite nöje bland varven. Att balansera akademiska prestationer och ett socialt liv är väsentligt men omöjligt till följd av beslut som görs i detta land i skrivande stund.

Här sitter man med en uppsats i en hand och en ekonomisk räkning i den andra, undrande hur man ska överleva till slutet av månaden då stöden för oss fattiga studenter äntligen rullar in på kontot. Eller gör det? Varför man inte bara satsade på Youtube-karriären som liten eller varför man satte sista slantarna på några för många shots en utekväll.

Så, nästa gång du undrar varför studenter alltid verkar vara på gränsen till ekonomisk kollaps, så är det så. Vi kämpar inte bara för våra utbildningar utan också för att kunna äta något annat än nudlar och för att ha råd med kurslitteraturen som behövs för våra studier. Vi är ekonomiska jonglörer för att vara framtiden en dag.

Caroline Voutilainen

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*