Konsert för att hedra veteraner

Kyrkoköruppe
I år uppmärksammas de stupades dag med en poetisk konsert i Pargas kyrka. Den tvåspråkiga konserten är ett tack för alla de uppoffringar som gjordes för fosterlandet
Söndagen den 17 maj klockan 17 ordnar Väståbolands svenska församling en konsert i kyrkan med Pargas kyrkokör. Körsång varvas med dikter som läses av Siv Fagerlund och Gunnel Fjäder.
– Vi har jobbat mycket med att hitta dikter som hänger ihop med sångerna. Dikterna ska tala med låtarna. Det blir som en vandring genom olika känslor och faser i livet när man lyssnar på konserten, berättar Hanna Lehtonen som är kantor i församlingen och som leder kyrkokören.
Den tvåspråkiga konserten inleds med välkomstord av kyrkoherde Harry S. Backström, sedan följer sången Högt ovan himmelens stjärnor. Andra låtar som framförs är bl.a. Amazing Grace, Lauluista kaunein, Aftonens sång, Siunaa ja varjele meitä och Jean Sibelius Finlandia-hymn. Brita Holmström står för pianoackompanjemang. Konserten avslutas med en andakt av Backström och låten Välsignelse. Dikterna som framförs mellan låtarna är bl.a. Hjalmar Krokfors Önskan, Lassi Nummis Kasvojesi eteen och Elvi Sinervos Augusti 1945.
Konserten är öppen för alla men grundidén är att hedra dem som har kämpat för Finland i krigen, veteraner samt deras anhöriga. Församlingen ordnar en hedersmiddag i Pargas församlingshem innan konserten för inbjudna gäster. Över 100 inbjudningar har gått ut till Pargasbor som har berörts av kriget.
– I år har det gått 70 år sedan krigsslutet och det är värt att firas, den här konserten är ett utmärkt sätt att göra det på. Konsertens namn är ”Välsigna vårt land”. Det är ett mycket vackert tema tycker Siv Fagerlund och Gunnel Fjäder.
Konserten är gratis men frivillig kollekt för veteranerna uppbärs.
Marina Saanila