Konserterna på Qvidja fortsätter

Qvidja slott. Arkivfoto: Anja Kuusisto.
Qvidja slott. Arkivfoto: Anja Kuusisto.
Den på Lemlaxön belägna anrika herrgården Qvidja med sitt medeltida stenslott köptes i slutet av 2014 av Ilkka Herlin, storägare och styrelseordförande i börsbolaget Cargotec, och hans hustru Saara Kankaanrinta.
De nya ägarna är kända för sitt starka engagemang i miljövårdsfrågor, bland annat genom Baltic Sea Action Group-initiativet. På Qvidja kommer de att genomföra omfattande forskningsprojekt med anknytning till skyddet av Östersjön och jordbrukets hållbara utveckling. Ägarparet har också uttryckt sin villighet att som en väsentlig del av Qvidjas framtid stöda de kultur- och konsertevenemang som föreningen Qvidja Events arrangerat sedan 2012.
Picknick-konserterna i slottsparken, som hunnit bli något av ett Qvidja-varumärke, får en fortsättning redan nästa sommar, söndagen den 6 augusti 2016. Under en och samma dag ges två olika konserter under temat Vivaldissimo – Vivaldis två ansikten. Italienske Antonio Vivaldis 1700-talsverk framförs dels av sångsolister och barockensemblen Baccano, dels i form av maskinmusik kombinerad med modern DJ-kultur i unika nyarrangemang.
Inför den här julen hörs Qvidja-solister även i Pargas kyrka i och med att sommarens konsert uteblev på grund av att förhandlingarna om godsets försäljning ännu inte var slutförda. Konserten Jul på Qvidja – bekanta och traditionella julsånger fredagen den 11 december klockan 19 i Pargas kyrka är speciell såtillvida att kända operaproffs medverkar; mezzosopranen Essi Luttinen och barytonen Sören Lillkung som båda förtjusat publiken på olika inhemska och internationella estrader. Den lättare musikens starke tolk Sauli Luttinen är den tredje sångsolisten.
Dessutom uppträder finska församlingens barnkör under ledning av Anna Satomaa. Konserten ackompanjeras av pianisten Martin Segerstråle som studerar vid Royal Academy of Music i London och organisten Tomi Satomaa, kantor vid Väståbolands finska församling. Kyrkoherde Juho Kopperoinen hälsar publiken välkommen.
Under pågående verksamhetsår har Qvidja Events också fått en ny styrelse. Anders af Heurlin, representant för den långvariga Qvidjasläkten och en av grundarna träder tillbaka från ordförandeskapet. Föreningen, som fortsätter sin verksamhet under stark förankring i tvåspråkigheten, har valt operasångerskan Essi Luttinen till ny ordförande. Hon fungerar också som Qvidja-konserternas konstnärliga ledare. De övriga styrelsemedlemmarna är Ilkka Herlin, Sören Lillkung, Tomi Satomaa, Markku Salonen och Pekka Sörensen.
PK