Konstprojekt väcker elevers nyfikenhet på kemi

Konstprojekt. I Pargas skatehall pryds väggarna snart av målningar gjorda av elever i Sarlinska skolan inom ramarna för ett kemirelaterat konstprojekt. Bild: Malin Johansson.

I Pargas skatehall i PIF Centers källare är det liv och rörelse på fredagsförmiddagen. Jopo-klassen från Sarlinska skolan har samlats i skatehallen för att inom ramarna för ett konstprojekt göra målningar som ska pryda väggarna. Ansvariga läraren Trang Öhman berättar att det är ett kemirelaterat projekt där eleverna nu får möjlighet att använda de teoretiska kunskaperna man har lärt sig under kemilektionerna i skolan. I jopo-klassen finns enbart nionde klassister och sammanlagt går det sex pojkar och en flicka på klassen.

– Kemi kan ibland upplevas som ett ganska svårt och teoretiskt ämne i skola, därför vill vi nu att eleverna i praktiken får använda sig av sina kunskaper.

Genomgång av kemiska processer

Jopo-klassen, som följer en flexibel läroplan, har nyligen läst om organisk kemi och om alkoholernas kemiska uppbyggnad. Då de unga konstnärerna sätter igång får de börja med att droppa litet färg på underlaget som består av en träskiva och därefter späder de ut färgen med lösningsmedel. Samtidigt går Trang igenom de kemiska processerna med eleverna. En av eleverna är Mikael Järnström.

– Kemin har känts lättare nu på nian än på de tidigare årskurserna. Det här är ett roligt projekt då jag annars också håller på med konst, säger Mikael som efter grundskolan kommer att börja studera till datanom.

Eva-Marie Kerke som är handledare i klassen berättar att man började med att se en film i klassen om etanol och eleverna fick lära sig om etanolens eller spritens olika egenskaper och användning.

– Det var förstås ett ämne som intresserade eleverna då det handlade om alkohol, säger Kerke.

Då konstverken är klara kommer de att hängas upp på väggarna i Pargas skate-hall. Projektet görs i samarbete med Pargas stads kulturenhet. Skate-hallen håller stängt under sommarmånaderna, men öppnar igen på hösten då det är fritt fram att komma och beskåda konstverken. För den som vill testa på att åka skateboard finns det även skateboards för utlåning, liksom hjälmar och skydd.

Malin Johansson

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*