Kropp och knopp stimuleras

Vy från Jermo. I dag är Jermo fastvuxen med södra delen av Attu. Arkivfoto: Mikael Heinrichs.
Vy från Jermo. I dag är Jermo fastvuxen med södra delen av Attu. Arkivfoto: Mikael Heinrichs.
En bra idé tål att kopieras – åtminstone då det handlar om icke-vinststrävande verksamhet. Så resonerade Folkhälsan i Pargas som nu inleder byavandringar i Pargas.
– Det visade sig helt enkelt vara ett så pass välfungerade koncept i Houtskär och Korpo att vi bara inte kunde låta blli att kopiera det också till Pargas.
Så resonerar Pia Prost som håller i trådarna för Folkhälsans byavandringar i Pargas som kör igång nu på söndag. Först ut i turen under hösten är Attu som i november får sällskap av Parsby och Klobbkulla samt i december av Skräbböle.
– Tanken är att få lokala guider som kan sin sak att presentera den egna byn. För deltagarna är det ett ypperligt sätt att lära känna sin lokalomgivning och på samma gång få litet motion, säger Prost.
Deltagandet är gratis för Folkhälsans medlemmar, icke-medlemmar kan gå med i föreningen på plats och ställe och medlemskapet är öppet för vem som helst. Guidningarna går på svenska.
– Transporten till och från stället där guidningen sker är på deltagarnas eget ansvar, nu på söndag träffas vi vid Attu gårdsväg 23 klockan 10.30, vilket betyder att man borde se till att hinna med färjan som går från  Vånosidan klockan 10.15, säger Prost.
Som guide på söndag fungerar Magnus Aspelin och byavandringen beräknas ta en dryg timme.
– Vi rör oss på vägar och i rätt lugn takt, så tillställningen lämpar sig för de allra flesta, intygar Prost.
I november är det Magnus Sundman som står för guidningen medan det sannolikt blir Skröbbel-gåbbana i december.
Folkhälsan kommer också att dela ut ett byavandringspass, med vilket man deltar i utlottningen av produktpriser genom att delta i minst tre av de sammanlagt sex byavandringarna varav tre arrangeras nu på hösten och tre under nästa vår.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi